N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Droogte Vanwege de grote kans op natuurbrand zijn buitenfestivals dit weekend extra alert. „We hebben dit jaar speciale zakjes, waar je je sigarettenpeuken in kunt doen.”

‘Vergeet niet te smeren!” Voormalig Pinkpopbaas Jan Smeets riep het altijd vanaf het grote podium als de zon de festivalweide schroeide. Het is ook dezer dagen, het eerste echte festivalweekend van het jaar, het mantra voor bezoekers van die evenementen. Maar de hitte (rond de 30 graden) zorgt ook voor serieuzere problemen: droogte en brandgevaar.
In bijna heel Nederland geldt sinds deze week de hoogste alarmfase voor natuurbranden. Volgens een woordvoerder van Brandweer Nederland komen er dagelijks vijf tot tien meldingen van natuurbranden binnen. Het risico is zo groot, omdat de vegetatie op de bodem helemaal is opgedroogd. In combinatie met de stabiele (noordoosten)wind is het risico op snelle uitbreiding van brand groter. De brandweer waarschuwt daarom: geen sigaretten zomaar weggooien, niet parkeren in hoog gras, geen wensballonnen, vuurkorven, barbecues of ander open vuur. De brandweer verwijdert preventief ook zoveel mogelijk brandbaar materiaal in natuurgebieden.
Dat doen ze ook op het terrein van safaripark Beekse Bergen bij Hilvarenbeek, waar tot en met zondag festival Best Kept Secret (BKS) plaatsvindt met zo’n 25.000 bezoekers per dag. Het festival treft extra maatregelen vanwege de hitte en droogte. De afgelopen dagen zijn bijvoorbeeld zoveel mogelijk hoopjes dorre bladeren en ander brandbaar natuurlijk materiaal weggehaald om de risico’s te verkleinen, zegt projectleider Marieke te Poele van BKS.
Extra brandwachten
„Daarnaast hebben we voor tijdens het festival extra brandwachten ingeschakeld. Dat zijn mensen die als enige taak hebben op te letten dat er niks in de fik vliegt. De beveiligingsmensen zijn ook extra geïnstrueerd en we hebben extra blusmateriaal op een Gator [een soort golfkarretje] klaarstaan, waarmee we snel naar een noodsituatie kunnen als de brandweer nog niet ter plaatse is.”
De bezoekers, die kunnen slapen op de festivalcamping in het bos of in de vakantiehuisjes van Beekse Bergen, kregen via e-mail vooraf wel te horen dat open vuur uit den boze is. Geen barbecues, geen kampvuurtjes en geen gasflessen, en opletten met sigaretten. „We hebben dit jaar ook speciale zakjes, waar je je sigarettenpeuken in kunt doen”, zegt Te Poele.
Volgens haar helpt het dat heel Nederland met de droogte en hitte bezig is dit weekend. Daardoor zijn festivalbezoekers extra alert. „In 2017 was de situatie vergelijkbaar en toen waren mensen ook goed op de hoogte. Ze hadden goed hun zonnebrand mee, een hoedje, dat soort dingen. Wij hebben ook als voordeel dat we half in een bos zitten, met veel schaduwplekken. Misschien dat het bij het grote podium wel heet wordt, maar daar begint het programma aan het eind van de middag en dan is de hitte over z’n hoogtepunt.”
Grote bulten zand
Bij kasteel Oolde in het Gelderse Laren is donderdag festival Mañana Mañana begonnen, dat vorig jaar 27.000 bezoekers trok en tot en met zondag duurt. De eerste twee punten op de vragenpagina op de website gaan over waterpunten en zonnebrand. „Ja we hebben extra waterpunten, want je moet veel water drinken met dit weer”, zegt Rens den Hartog, creatief directeur bij organisator De Feestfabriek, dat ook Zwarte Cross organiseert. Tegen het brandgevaar heeft het festival extra zand aangebracht, waar je je sigaretten in kunt steken. Den Hartog: „Van die grote bulten op het terrein zijn het. Je kunt er ook mee blussen als het nodig is, maar ze zijn vooral preventief.”
Festival Boothstock, een dancefestival op zaterdag in het Kralingse Bos in Rotterdam, heeft voordeel van zijn locatie. „We zitten gelukkig aan een plas en we hopen op een zuchtje wind”, zegt Mark Rouwenhorst van organisator JMR Event Makers. „ Er zullen vast wat meer mensen bij de EHBO langskomen dan normaal. Maar bij ons gaat boven de 23 graden het hitteplan in werking, en zorgen we voor meer schaduwplekken, meer waterpunten en smeerpalen, met een knopje waar zonnebrand uitkomt.”
Ook lopen er in het Kralingse Bos smeerteams van het KWF Kankerbestrijding rond die zonnebrandcrème uitdelen. „Met de brandweer hebben we sowieso altijd contact, net als met andere hulpdiensten. En die zijn ook allemaal aanwezig. Ik denk dat het bos beter beveiligd is dan een reguliere mooie zaterdag.”
Perfect festivalweer
En dan zijn er ook nog festivals die zich helemaal geen zorgen maken. In het noorden van het land bijvoorbeeld. „Bij ons is het juist perfect festivalweer”, zegt Miska Aksular van theaterfestival Oerol op Terschelling, dat vrijdag begint en tot en met zaterdag de 18 juni duurt. „Wij hebben een waterpunt, er is genoeg zonnebrand te koop bij de winkels op het eiland en open vuur is op Terschelling verboden. Maar dat is altijd zo. Extra maatregelen gelden in principe niet voor ons.”
Ook bij metalfestival Into the Grave in Leeuwarden dat het hele weekend duurt geen zorgen, zegt promotor Paul van Berlo: „Ik geloof dat het noorden de koelste plek van het land is dit weekend, dus dat is een extra reden om te komen!”
