Brand in Russische olieraffinaderij na grootschalige Oekraïense drone-aanval

Oekraïne heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een grootschalige drone-aanval uitgevoerd op Rusland, melden internationale persbureaus. Eén drone raakte een grote Russische olieraffinaderij in de zuidelijke regio Krasnodar, waardoor een brand ontstond. Volgens lokale autoriteiten liepen daarbij twee mensen verwondingen op en raakten verschillende gebouwen beschadigd.

Op een andere plek in Krasnodar kwam één iemand om het leven door brokstukken van een drone. Een ketelhuis werd geraakt waardoor een werknemer ter plekke overleed, schrijft een lokale gouverneur op Telegram. Het Oekraïense leger zegt dat het in totaal vier olieraffinaderijen en verschillende militaire opslagplaatsen heeft geraakt. Rusland heeft dat nog niet bevestigd. Afgelopen nacht werden volgens Russische functionarissen 114 drones opgevangen door hun luchtafweersysteem.

Lees ook

Oekraïne wil doelen diep in Rusland gaan aanvallen met een zelf ontwikkelde kruisraket
Oekraïense test met een Neptoen-raket in de regio Odesa, 2019.

Oekraïense aanvallen op Rusland zijn vaak gericht op Russische energievoorzieningen. De getroffen Ilya-raffinaderij is een voorname brandstofproducent voor het zuiden van Rusland, en werd in februari ook geraakt door een Oekraïense aanval. Ook Rusland voert regelmatig aanvallen uit op Oekraïense civiele infrastructuur, waardoor het energienetwerk daar structureel uitvalt.

Bij een eerdere Oekraïense drone-aanval op 17 mei ontstond er een brand bij een raffinaderij in Tuapse, Krasnodar.

Foto Reuters