Boze Zuid-Koreaanse studenten willen geen mannen op de vrouwenuniversiteit

Al ruim twee weken houden boze studenten het hoofdgebouw bezet van de Dongduk-vrouwenuniversiteit in Seoul. Zij verzetten zich tegen het voorstel om, in ieder geval bij een paar opleidingen, ook mannelijke studenten toe te laten.

Zuid-Korea kent veertien hogeronderwijsinstellingen waar alleen vrouwen studeren, vooral in de hoofdstad. Die werden in de vorige eeuw opgericht omdat vrouwen op andere onderwijsinstellingen niet welkom waren, en droegen zo bij aan de mogelijkheden voor vrouwen om zich in weerwil van de sterk patriarchale Koreaanse samenleving te ontwikkelen.

Maar nu Zuid-Korea kampt met een grote demografische crisis – het geboortecijfer is er met 0,72 kind per vrouw het laagste ter wereld – vrezen de vrouwenuniversiteiten net als andere onderwijsinstellingen de financiële gevolgen van teruglopende studentenaantallen. In het basis- en voortgezet onderwijs, waar hun toekomstige studenten vandaan moeten komen, zijn de leerlingenaantallen de laatste jaren gekelderd.


Lees ook

‘Het lage geboortecijfer van Zuid-Korea ligt vooral aan ongelijkheid’

Een moeder en dochter staan in de Zuid-Koreaanse hoofdstad bij affiches voor de verkiezingen van woensdag.

Het universiteitsbestuur van Dongduk besprak deze maand verschillende mogelijkheden om dat probleem het hoofd te bieden. Een was de toelating van mannelijke studenten, in eerste instantie tot enkele opleidingen op het gebied van design en podiumkunsten.

Naakte man

Maar dat idee stuit op fel verzet bij de ruim zevenduizend vrouwen die er nu studeren. Ze zien in de mannenvrije universiteit een welkome vluchthaven in een samenleving waarin seksisme en misogynie wijdverbreid zijn, en waar een felle politieke strijd woedt rond de vermeende gevaren van feminisme en vrouwenemancipatie.

Demonstranten wijzen bijvoorbeeld op een incident in 2018, toen een man de Dongduk-universiteit binnendrong, zich uitkleedde en zich in een collegezaal bevredigde. „We willen de vrouwenuniversiteit beschermen als een plek waar we vrouwenrechten en gendergelijkheid in de samenleving kunnen bediscussiëren”, zei voorzitter Choi Hyun-ah (22) van de studentenorganisatie van Dongduk in een recent interview.

De protesten op de Dongduk-universiteit duren al ruim twee weken. Volgens het universiteitsbestuur zijn de gewraakte plannen nog niet concreet.
Foto Yonhap/EPA

Op een ranglijst voor gendergelijkheid van het World Economic Forum staat Zuid-Korea 94ste. Het land werd de laatste jaren opgeschud door verschillende grote schandalen rond seksueel geweld en wangedrag, zoals de tienduizenden gevallen waarbij vrouwen heimelijk met verborgen camera’s werden gefilmd in toiletten, kleedhokjes en zelfs hotelkamers. De huidige conservatieve president Yoon Suk-yeol won in 2022 de verkiezingen met een campagne die zich richtte op jonge mannelijke kiezers die zich bedreigd voelen door vrouwenemancipatie. Naar aanleiding van de protesten bij Dongduk hielden antifeministische mannengroepen tegendemonstraties bij de universiteit.


Lees ook

Nieuwe president raakte een snaar bij mannen die zich bedreigd voelen door feminisme

Yoon Suk-yeol  poseert in Seoul met bloemen nadat hij werd verkozen tot president van Zuid-Korea.

Ook op andere universiteiten braken protesten uit. Zo gingen ook twaalfhonderd studenten van de vrouwenuniversiteit Sungshin in Seoul de straat op toen die bekendmaakte dat mannen straks welkom zijn bij een nieuw instituut voor buitenlandse studenten.

De Dongduk-universiteit ontkent dat er sprake is van concrete plannen om mannen toe te laten. Het zou slechts zijn gegaan om een suggestie tijdens een toekomstverkenning. Ondertussen heeft het universiteitsbestuur, dat verbolgen is over vernielingen in de gebouwen, aangekondigd de rechtbank in Seoul om een ontruimingsbevel te zullen vragen.