Bouw nieuwe kernreactor in Petten opnieuw vertraagd én honderden miljoenen duurder

De bouw van de nieuwe medische kernreactor Pallas in het Noord-Hollandse Petten valt nog eens 400 miljoen euro duurder uit. Ook wordt de reactor niet zoals gepland in 2031 in gebruik genomen, maar op zijn vroegst een jaar later. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Fleur Agema (PVV) in een brief aan de Tweede Kamer.

Pallas moet de huidige Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten vervangen, waarmee medische isotopen worden geproduceerd voor onderzoek en behandeling van kanker. De nieuwe reactor had er aanvankelijk in 2015 moeten staan en zou met privaat geld gefinancierd worden. Het Rijk zou slechts een startlening van 40 miljoen euro verschaffen.

In 2022 besloot het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het project alsnog zelf te financieren. NRC onthulde hoe daar jaren aan vertraging, kostenoverschrijdingen en ruzies aan vooraf gingen. Volgens de vorige raming zouden de kosten van het project 2 miljard euro bedragen. Eind vorig jaar had de overheid daarvan al 683 miljoen euro overgemaakt, in de vorm van rentedragende leningen.

Uit de brief van Agema blijkt dat die kosteninschatting te optimistisch was. Het project kampt nog altijd met grote problemen. Pallas werkt al lange tijd aan een update van het projectplan, dat komende zomer moet worden opgeleverd. Volgens Agema laten de „voorlopige uitkomsten” van dit nieuwe projectplan „een sterke kostenstijging zien”. Ook kan de reactor niet eerder dan in 2032 in gebruik worden genomen. Pallas heeft dit in december al aan VWS laten weten, blijkt uit stukken die Agema met de Kamer heeft gedeeld.

De hogere kosten worden volgens Agema voor „een belangrijk deel” veroorzaakt doordat de bouwer – het Spaanse FCC – een hogere begroting heeft aangeleverd, nadat een beoogde bouwer was afgehaakt. Ook valt de prijs hoger uit door aanpassingen in het ontwerp van de reactor.

Boven op de 400 miljoen extra bouwkosten had Pallas een kapitaalinjectie van 76 miljoen euro nodig om niet failliet te gaan, blijkt uit de Kamerbrief. De huidige HFR draait met verlies, en op het bouwterrein zijn al voorbereidende werkzaamheden gaande die geld kosten. Het kabinet heeft het hiervoor benodigde geld afgelopen maand vrij geruisloos vrijgemaakt in de Voorjaarsnota. Het kabinet bekijkt nog of voor deze staatssteun opnieuw goedkeuring van de Europese Commissie nodig is.

Aansturing schiet tekort

Uit een onafhankelijke controle van het project, een zogenoemde gate review, is dit jaar bovendien gebleken dat het project nog niet voldoet „aan een aantal cruciale voorwaarden”. Volgens de controleurs schiet de aansturing tekort doordat VWS drie rollen tegelijk vervult: die van financier, aandeelhouder en beleidsmaker. „Dit leidt tot onduidelijkheden.”

Ook is de samenwerking tussen het ministerie en de Pallas-organisatie „ontoereikend”, onder meer vanwege de „onderlinge relatie”, en ontbreken een actuele planning en kostenraming – die „cruciaal” zijn voor het succes van het project. Volgens Agema werken VWS en Pallas nu aan een „verbeterplan”. Komende zomer moet besloten worden of de bouw van de reactor daadwerkelijk kan beginnen.

De vertraging heeft ook gevolgen voor de isotopenreactor in Petten, die sterk verouderd is. De kosten om die aan de gang te houden blijven stijgen. Voor de toekomst van Pallas is het cruciaal dat de reactor blijft draaien, zodat de klanten en commerciële infrastructuur die Pallas straks nodig heeft in Nederland behouden blijven.