Boris Johnson treedt af als parlementslid vanwege Partygate-onderzoek

Coronaregels Een parlementaire commissie onderzoekt of Johnson het parlement heeft misleid. De voormalige premier zegt dat er sprake is van een heksenjacht tegen hem.
Boris Johnson in maart 2023.
Boris Johnson in maart 2023. Foto Peter Nicholls/Reuters

Boris Johnson heeft zijn ontslag ingediend als parlementslid van het Britse Lagerhuis. In een verklaring zegt de oud-premier van het Verenigd Koninkrijk dat de parlementaire commissie die onderzoek naar hem doet vanwege het schenden van coronaregels niet geïnteresseerd is in de waarheid, maar hem hoe dan ook schuldig wil bevinden. Volgens The Times wil deze commissie Johnson met zeker tien dagen schorsen.

Aanleiding is een onderzoek naar de uitlatingen van Johnson over Partygate, een schandaal uit zijn periode als premier, toen Johnson en zijn staf coronamaatregelen aan hun laars lapten tijdens feestjes in zijn ambtswoning aan Downing Street 10. Een parlementaire commissie onderzoekt of Johnson tegen het parlement loog toen hij in december 2021 benadrukte dat alle richtlijnen werden gevolgd in zijn ambtswoning.

Lees ook: Roekeloos, onopzettelijk of welbewust? Wat wist Boris Johnson van de borrels op 10 Downing Street?

Eerder op vrijdag ontving Johnson de uitkomst van het onderzoek. Dat de commissie hem voor minstens tien dagen wilde schorsen is van belang, want als een parlementslid in het VK voor die periode wordt geschorst, kunnen er tussentijdse verkiezingen worden uitgeroepen in het district van deze politicus. In dit geval heeft Johnson besloten de eer aan zichzelf te houden en zijn zetel in Uxbridge en South Ruislip op te geven.

„Ik ben niet de enige die denkt dat er een heksenjacht aan de gang is om wraak te nemen voor Brexit en uiteindelijk de uitslag van het referendum van 2016 terug te draaien”, schrijft Johnson in zijn verklaring. Volgens de oud-premier gebruikt de parlementaire commissie zijn bevoegdheden om een hitjob op hem uit te voeren, een huurmoord. „Het is erg triest om het parlement te verlaten –althans voor nu– maar ik ben vooral verbijsterd en ontzet dat ik op antidemocratische wijze uit het parlement kan worden gezet door een commissie”.