Bondsdaglid Otto Fricke in podcast: ‘Duitsland zal tóch kwart van Tennet kopen’

Duitsland gaat mogelijk alsnog een belang inkopen bij stroomnetbeheerder Tennet. Otto Fricke, woordvoerder Begrotingszaken en Bondsdaglid voor regeringspartij FDP, zei in een podcast van radioprogramma BNR dat Duitsland in het najaar 25 procent van de Duitse tak van het Nederlandse bedrijf gaat overnemen. Volgens Fricke, die medeverantwoordelijk is voor de goedkeuring van een mogelijke overname, ligt deze optie al driekwart jaar op tafel. Hij vermoedt dat Nederland en Duitsland daarvoor zullen kiezen.

Over de verkoop van het Duitse deel van Tennet, een bedrijf volledig in handen van de Nederlandse overheid, werd al ruim een jaar onderhandeld. Nederland kan de opbrengst goed gebruiken om de overbelasting op het stroomnetwerk in eigen land op te lossen. In juni openbaarde Tennet dat de miljardendeal werd gestaakt. Tennet meldde verder te kijken naar verkoop aan commerciële partijen, maar het was onzeker of die interesse hadden. Als Duitsland alsnog 25 procent overneemt zou dat Nederland zo’n 5,5 miljard euro kunnen opleveren.


Lees ook

De mislukte overname van de Duitse tak van Tennet ligt niet alleen politiek gevoelig, maar is ook een risico voor de energietransitie

Hoogspanningskabels in Hattersheim, Duitsland. Het Duitse kabinet krijgt de overname van de Duitse tak van Tennet niet rond in zijn begroting. De regeringspartijen zijn het chronisch oneens over de begroting.

Volgens Fricke was twee jaar geleden al duidelijk dat Duitsland Tennet niet volledig over kon nemen, Duitsland zou de kosten van de overname namelijk niet aan de kiezer kunnen verantwoorden. In Duitsland zijn nog drie andere netbeheerders actief: Amprion, 50Hertz, en TransnetBW. Berlijn zou daarom liever gaan voor wat Fricke de „Duitse constructie” noemt: een aandeel van een kwart in alle vier de bedrijven zou genoeg zijn om de staat van invloed op het nationale stroomnetwerk te kunnen verzekeren.