Bolle Jos, de voortvluchtige drugssmokkelaar die tientallen miljoenen verwierf, wordt deze dinsdag bij verstek berecht

Het is de grootste beloning die het Nederlandse Openbaar Ministerie ooit heeft uitgeloofd voor informatie over een voortvluchtige crimineel: 200.000 euro, voor de tip over waar Jos Leijdekkers, beter bekend als Bolle Jos, verblijft. Al ruim twee jaar staat Leijdekkers op de Nationale Opsporingslijst en de Europese most wanted list, waarop de meest gezochte criminelen prijken. Naar verluidt is Leijdekkers een paar keer bijna gearresteerd in Turkije, maar telkens wist hij te ontkomen.

De Bredanaar wordt verdacht van grootschalige cocaïnesmokkel en betrokkenheid bij een aantal ernstige geweldsincidenten. Hoewel van Bolle Jos tot dusver ieder spoor ontbreekt, heeft het OM besloten hem alsnog te vervolgen. Op 10 juni eiste het ministerie tegen Leijdekkers een celstraf van 24 jaar, bij verstek. De verdachte was niet aanwezig en had ook geen advocaat gemachtigd als belangenvertegenwoordiger.

Dinsdag oordeelt de Rotterdamse rechtbank over de beschuldigingen. Daarnaast hangt Leijdekkers in België een straf van twaalf jaar boven het hoofd. Ook in Duitsland is hij onderwerp van strafrechtelijk onderzoek.

Bordeel

Joseph Johannes Leijdekkers is geboren op 1 juli 1991 in Prinsenbeek, een dorp dat inmiddels is vastgegroeid aan Breda. De vrijstaande woning waar Jos opgroeit met zijn broer en zus staat in de buurt bekend als de ‘hoerentent’, zo meldt het Brabants Dagblad in een profiel van de Leijdekkers.

Het is een verwijzing naar het bordeel dat de vader van Jos exploiteert onder de naam Club Reeperbaan. Buurtgenoten omschrijven Jos in die tijd als een „onopvallende jongen” die „erg op zichzelf is”. ‘Joske’ heeft een voorliefde voor het verzamelen van Pokémon-kaarten en tijdens het ruilen kan hij nogal dwingend uit de hoek komen, vertelt een leeftijdgenoot aan de Brabantse krant: „Nee, kende hij niet.”

Het huis waar hij opgroeit wordt de ‘hoerentent’ genoemd, wat verwijst naar Club Reeperbaan, het bordeel dat de vader van Jos exploiteert

Dat beeld komt ook naar voren in een vonnis over de zware mishandeling van een jongen in 2008, waarbij Jos niet heeft geschopt of geslagen, maar ook niet heeft ingegrepen. Hij omschrijft zichzelf tijdens de rechtszaak als „een probleemloze jongen”. De reclassering stelt vast dat Jos „op een dwingende manier praat en vaak zijn eigen gelijk wil halen”. Uiteindelijk krijgt hij een maand jeugddetentie opgelegd.

Twee jaar later is Leijdekkers, inmiddels negentien jaar, wel actief betrokken bij een incident. Na een ruzie met twee mannen over een barkruk in het Haagse Kurhaus begin 2011, kijkt hij zijn twee rivalen recht in de ogen als ze buiten staan. En schiet ze vervolgens allebei neer, zonder dralen. De slachtoffers overleven. Leijdekkers weigert inzicht te geven in waarom hij de trekker overhaalde en krijgt zes jaar celstraf voor dubbele poging tot doodslag.


Lees ook

Panden familieleden drugscrimineel Bolle Jos doorzocht

Twee vrouwen van 27 en 68 zijn aangehouden in het onderzoek naar de locatie van Jos L.

Marbella

In de gevangenis krijgt de criminele carrière van Bolle Jos vermoedelijk een nieuwe impuls. Twee jaar na het uitzitten van die straf, laat Leijdekkers zich uitschrijven uit de gemeentelijke basisadministratie en vertrekt naar het Spaanse Marbella, waar Nederlandse criminelen zich begeven tussen kopstukken van de internationale cocaïnemaffia.

Niet lang daarna bereiken berichten uit het criminele milieu de politie dat Bolle Jos cocaïne smokkelt. Volgens het OM is Leijdekkers in enkele jaren zelfs doorgestoten tot de top van de Europese cocaïnemaffia.

Bolle Jos onderhoudt contact met Flor Bressers, een Vlaamse generatiegenoot van Leijdekkers uit Lommel. Eind mei eiste justitie in België twaalf jaar cel tegen Leijdekkers en vijf jaar tegen Bressers vanwege cocaïnesmokkel en – in het geval van Bolle Jos – de ernstige mishandeling van een brandwacht. Bressers wordt overigens ook vervolgd voor de smokkel van 16.000 kilo cocaïne.

Wat opvalt aan de berichten op alle telefoons die aan Leijdekkers worden toegeschreven, is het gebruik van ‘alles op zen gangetje’

Belangrijk bewijsmateriaal tegen Leijdekkers komt uit berichten die hij heeft verstuurd met cryptotelefoons van de berichtendienst Sky ECC, die in 2021 is gekraakt. Daar maakte hij volgens het OM gebruik van verschillende bijnamen, zoals „Holly”, „El Presidente” en „El Ganador” (De Winnaar).

Wat justitie opvalt aan de berichten op alle telefoons die aan Leijdekkers worden toegeschreven, is het gebruik van de uitdrukking „alles op zen gangetje”, vermoedelijk een samentrekking van ‘alles op z’n tijd’ en ‘alles gaat z’n gangetje’.

Wat het in de wereld van Jos Leijdekkers betekent als alles op ‘zen gangetje’ gaat, heeft het OM aan de rechtbank voorgerekend. Volgens het OM is Bolle Jos tussen eind 2019 en mei 2020 betrokken geweest bij verschillende transporten. Op basis van een groothandelsprijs van 26.500 euro per kilo, schat het OM dat Leijdekkers een criminele omzet heeft gedraaid van minimaal 70 miljoen euro tot maximaal 140 miljoen euro – pér maand. Bij enkele onderschepte partijen was met een speciale stempel ‘Holly’ in de blokken cocaïne geperst.

Onderwereldgeweld

Naast zijn werk als smokkelaar is Bolle Jos volgens het OM ook betrokken bij geweldsdelicten. Zo zou hij begin 2020 de opdracht hebben gegeven om Robin van Ouwerkerk te liquideren, wat niet is gebeurd.

Bolle Jos wordt ook genoemd in relatie tot de verdwijning van Naima Jillal, een Marokkaans-Nederlandse vrouw die een prominente rol speelde binnen de Nederlandse cocaïnemaffia.

Jilal is verdwenen in oktober 2019 en vrijwel zeker vermoord. Het onderzoek naar de rol van Leijdekkers bij haar verdwijning loopt nog altijd en kan tot een nieuwe vervolging leiden. Saillant detail: foto’s van Jillals zielloze, naakte lichaam waren opgeslagen op een telefoon die eind 2019 in Dubai werd aangetroffen bij de arrestatie van Ridouan Taghi. Ook hij wist lang uit handen van justitie te blijven. Inmiddels is hij tot levenslang veroordeeld. Tegen die straf is hoger beroep aangetekend. Die kans krijgt Leijdekkers ook, zolang hij niet wordt aangehouden, verloopt de beroepstermijn niet.


Lees ook

In de zoektocht naar de verdwenen Jillal komt politie uit bij ‘Bolle Jos’, wie is hij?

De haven van Antwerpen. Volgens de Belgische politie was Jos L. betrokken bij twee cocaïnetransporten hiernaartoe.