Boerenacties voorlopig van de baan: Farmers Defence Force wil praten over eigen plan


Stikstof Boerenorganisatie Farmers Defence Force staakt acties en komt met eigen voorstel om stikstofproblematiek op te lossen.

De voorman van Farmers Defence Force Mark van den Oever.
De voorman van Farmers Defence Force Mark van den Oever.

Foto Phil Nijhuis/ANP

Er zijn voorlopig geen harde acties te verwachten van boeren. Boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF), die zich eerder als felste tegen de kabinetsplannen keerde, heeft besloten te willen praten over een nieuw, eigen plan om de uitstoot van stikstof te reduceren en kwetsbare natuur te beschermen. „Wij zitten nu aan tafel en dat willen we nog even zo houden”, zegt FDF-voorman Mark van den Oever.

Het voorstel van FDF behelst een geleidelijke reductie van de uitstoot van stikstof door zowel de landbouw als industrie, bouw en verkeer, zonder harde deadline en zonder gedwongen uitkoop van boeren. „Zo kan iedereen weer vooruit en wordt ook de natuur geholpen”, aldus Van den Oever, die spreekt van een „eerlijk en rechtvaardig” voorstel.

Uitgangspunt voor FDF is de introductie van een nieuwe norm, de zogenoemde stikstofdepositiewaarde; de „optelsom” van de hoeveelheid stikstof die er op 1 juli 2015 neerdaalde door uitstoot van alle genoemde sectoren. Deze depositiewaarde „mag nooit meer stijgen”, aldus het voorstel van FDF.

Uitstoot zou op natuurlijke wijze dalen, zonder de deadline in 2030, als boeren zich vrijwillig aanmelden voor stoppersregelingen, en door het „afromen” van stikstofruimte met maximaal 30 procent als die wordt verhandeld.Lees ook: De grootste vervuilers krijg je niet snel weg Zo zou een vergunning voor de bouw van honderd woningen nog maar goed zijn voor zeventig woningen.

Een eenmaal ingezette daling van de stikstofuitstoot kan bovendien niet weer worden omgezet in een stijging, aldus FDF, die het plan in een verklaring presenteert als „oplossing voor de stikstofproblematiek”. „In plaats van te wachten met het verlagen van de depositie op stikstofgevoelige natuur, beginnen we daar vandaag al mee!”

Het kabinet streefde naar 50 procent reductie van de stikstofuitstoot per 2030. Na het voorstel van stikstofbemiddelaar Johan Remkes heeft het kabinet besloten hiervoor in 2025 en 2028 ‘ijkmomenten’ te houden.

De vraag is hoe realistisch het voorstel is. De voorgestelde daling is onvoldoende, stelt stikstofprofessor Jan Willem Erisman. „Er is in dit voorstel wel sprake van een afname, maar niet de afname die nodig is voor de natuurkwaliteit.”