Boeren richten vernieling aan tijdens demonstratie in Brussel

Bij de boerenprotesten in Brussel is de Mobiele Eenheid donderdagmiddag uitgerukt nadat demonstranten vernieling aanrichtten in de binnenstad. Dat melden Belgische media. Op het Luxemburgplein, nabij het Europees Parlement, hebben demonstranten een standbeeld in brand gestoken, evenals balen hooi die nu zorgen voor een dikke rook. Demonstranten gooien met vuurwerk, eieren en bierflesjes naar de politie, zo meldt persbureau AP. De politie gebruikt waterkannonen om verdere vernieling te voorkomen.

In heel België vinden protesten plaats, maar het zwaartepunt ligt in Brussel omdat daar vandaag EU-leiders samenkomen om te spreken over de financiële steun aan Oekraïne. De boeren protesteren omdat hun bedrijfsvoering naar eigen zeggen steeds lastiger wordt door inflatie, bureaucratie en goedkope import van buiten Europa.

De Europese Commissie heeft woensdag al plannen aangekondigd om boeren te beschermen tegen de goedkope graanimport uit Oekraïne, maar voor de demonstranten is dat niet genoeg. Volgens de Belgische premier Alexander De Croo moeten op de EU-top donderdag ook de zorgen van de boeren worden geadresseerd.

De recente golf van boerenprotesten begonnen in Duitsland, de landbouwers daar waren tegen het afschaffen van een dieselsubsidie. Die protesten sloegen over naar andere Europese landen, waar boeren ook boos zijn omdat zij de regeldruk vanuit Brussel te groot vinden, en hun financiële situatie verslechtert. Franse boeren blokkeerden Parijs, en ook in Zwolle kwamen boeren samen om te demonstreren.


Lees ook
Brussel probeert protesterende boeren halsoverkop tegemoet te komen

<strong>Boze Belgische boeren </strong>blokkeren<strong> </strong>woensdag de E40 bij Aalter, tussen Brugge en Gent. De regeldruk uit Brussel is onder Europese boeren een gedeelde klacht.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/boeren-richten-vernieling-aan-tijdens-demonstratie-in-brussel.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=