Boeren- en klimaatdemonstranten niet onder indruk van aangekondigde hardere aanpak politie en justitie

Klimaatactivisten die wegen blokkeren of boeren die met tractors de snelweg afzetten, vuil storten en brandstichten, lijken vooralsnog niet onder de indruk van de strengere aanpak die de top van justitie en politie woensdag aankondigde tegen gewelddadige protesten en illegale demonstraties.

De burgemeester van Apeldoorn, Ton Heerts, zag zich woensdagavond genoodzaakt een noodbevel af te kondigen voor de hele gemeente. Met dat bevel kan de politie optreden tegen relschoppers, wegen afsluiten, plekken ontruimen en samenscholingen verbieden. Mensen die niet meewerken, kunnen worden aangehouden.

De speciale ordemaatregel werd noodzakelijk geacht omdat de politie via chatgroepen van boeren op socialemediakanalen vaststelde dat een bestorming van het hoofdbureau in Apeldoorn werd beraamd. Daar zitten twee mannen vast die maandagavond werden opgepakt bij gewelddadige boerenprotesten op de A50 bij Beekbergen. Een 39-jarige man uit Klarenbeek en een 35-jarige man uit Eerbeek worden vervolgd op verdenking van „het buiten een inrichting storten van afval, en van het blokkeren van de weg”, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Oost-Nederland.


Lees ook
Honderden XR-demonstranten op de A10 om te protesteren tegen ING

De XR-demonstranten op de snelweg.

Voortaan strenger optreden

Het noodbevel in Apeldoorn is donderdagochtend weer opgeheven. Het is rustig gebleven. De politie blijft wel waakzaam, ook omdat de aangehouden boeren vrijdag worden voorgeleid bij de rechter-commissaris. Justitie wil dat ze langer blijven vastzitten. Volgens het OM is maandagavond in Oost-Nederland op vijftien verschillende locaties afval gedumpt, brandgesticht of zijn er blokkades ontstaan door afval of landbouwvoertuigen. „De onaangekondigde acties leidden tot grote hinder en op een aantal plaatsen tot onveilige situaties.”

De snelweg moest de hele nacht worden afgesloten voor opruimwerkzaamheden. De brandweer werd bij Staphorst, Steenwijk en Apeldoorn bij het blussen belaagd door demonstranten.

Demissionair minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid, VVD) heeft woensdag na spoedoverleg met de politie en het OM laten weten dat voortaan strenger wordt opgetreden tegen gewelddadige protesten en illegale demonstraties. De boerenprotesten van maandag hebben bij de minister „tot veel woede en frustratie” geleid. De bewindsvrouw zei dinsdag in de Tweede Kamer dat de acties „echt alle perken te buiten gingen”. Demonstreren mondt volgens Yesilgöz bovendien steeds vaker uit in het plegen van misdrijven.

„We zien boerenprotesten waarbij er brand wordt gesticht of gevaarlijke stoffen op wegen worden gedumpt. We zien XR-demonstraties waarbij er keer op keer openbare wegen worden bezet, mensen zich vastlijmen aan het wegdek en zich verzetten tegen de politie. We zien demonstraties, dit weekend nog in mijn eigen stad, waar leuzen worden gescandeerd als: ‘Dood aan Rutte. Dood aan Biden.’ Vervolgens riep de minister burgemeesters op om „echt alles op alles te zetten om dit soort acties te voorkomen, inderdaad door middel van politie-inzet”.

‘Fossiele geldschieter’

„Het OM en de politie treden stevig op en nemen ook de mogelijkheden voor beboeten en vervolgen achteraf daarin mee. De identiteitsgegevens worden vastgesteld en geregistreerd”, aldus een gezamenlijke verklaring die na het justitieel beraad werd uitgegeven. De baas van het Openbaar Ministerie Rinus Otte liet op X weten dat „het in brand steken van hooibalen en mogelijk asbest op de snelwegen een ernstig strafbaar feit is”.

De politie heeft maatregelen getroffen om landelijk snel de inzet en capaciteit te kunnen verdelen. „In de komende periode zal er zoveel als mogelijk direct worden opgetreden tegenover actievoerders die de wet overtreden of als dat niet anders kan worden zij achteraf beboet en vervolgd.”

Extinction Rebellion liet na de aankondiging van een strengere aanpak weten uit protest tegen ING, „als grootste fossiele geldschieter van Nederland”, op zaterdag 24 februari de A10 in Amsterdam te blokkeren ter hoogte van het voormalige ING-hoofdkantoor De Schoen.

De klimaatdemonstranten zijn niet bang voor boetes. „Ook (juist) als de regering het zat is, hebben wij het recht vreedzaam te demonstreren. Bekend is dat de rechter arrestatie genoeg straf vindt voor overtreding van de Wet Openbare Manifestaties. Daarom zullen we iedere boete aanvechten. De uitkomst zien we met vertrouwen tegemoet”, aldus Extinction.


Lees ook
Colonnes trekkers rijden door Europa. Waarom overal boeren de straat op gaan

Poolse boeren protesteren in Zbuczyn, eerder deze week. Hun protest richt zich vooral tegen het Europese landbouwbeleid.