Boeing wil schikking terugdraaien, hoopt op ‘mildere justitie’ onder regering-Trump

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing probeert een schikking met justitie terug te draaien waarin het bedrijf schuld bekende in een langlopend onderzoek naar twee dodelijke ongelukken met 737 MAX-vliegtuigen. Volgens The Wall Street Journal hoopt Boeing te profiteren van een mildere houding bij het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat sinds het aantreden van president Donald Trump een aantal lopende zaken tegen bedrijven herziet.

De schikking met Boeing, vorig jaar getroffen onder de regering-Biden, omvat een boete van 243,6 miljoen dollar (225 miljoen euro), plus drie jaar lang gedwongen overheidstoezicht bij de productie en een verplichte investering door Boeing van 455 miljoen dollar in kwaliteit en veiligheid. Boeing koos daarvoor om het alternatief, strafvervolging wegens fraude en het misleiden van de Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA, te vermijden.

De zaak draait rond software die de hoofdrol speelde bij het neerstorten, kort na de start, van een Indonesische en een Ethiopische 737 MAX, respectievelijk in 2018 en 2019. Daarbij kwamen van beide vluchten alle inzittenden om het leven, in totaal 346 mensen. Daarna werden wereldwijd vliegtuigen van dit type anderhalf jaar aan de grond gehouden en raakte Boeing in crisis.

Software die moet voorkomen dat het vliegtuig te steil klimt, drukte in praktijk de neus naar beneden zonder dat piloten hiervoor konden compenseren. Boeing ontkende tegenover de FAA onder meer dat hiervoor extra training nodig was geweest. De 737 MAX bleef sindsdien een bron van incidenten. Zo verloor een 737 MAX van Alaska Airlines in januari 2024 een deurpaneel, waardoor de cabinedruk wegviel. Dat leidde opnieuw tot een tijdelijk vliegverbod.

Ontslagrondes onder Trump

De schikking, getroffen in juli vorig jaar, moest nog door een rechter worden goedgekeurd. Toen een federale rechter de schikking in december echter afwees, verschoof de zaak naar de nieuwe regering. Boeing zou nu hopen dat de schikking, of delen ervan, alsnog herroepen kunnen worden. Boeing noch justitie wilden op het bericht in The Wall Street Journal reageren.

President Trump heeft dit jaar in korte tijd een reeks onafhankelijke inspecteurs-generaal ontslagen die onder meer corruptie bestrijden en consumenten- of werknemersbelangen dienen. Ook bij de FAA zijn mensen in toezichthoudende functies ontslagen.

Schuld bekennen lag aanvankelijk moeilijk voor Boeing, omdat het bedrijf dan het risico liep uitgesloten te worden van overheidsorders. Dat is niet gebleken; deze maand versloeg Boeing concurrent Lockheed Martin bij de order van het Pentagon voor ontwikkeling en bouw van een nieuw gevechtsvliegtuig, de F-47.

Nabestaanden van de slachtoffers hebben fel campagne gevoerd tegen een schikking. „Bedrijven die misdaden begaan mogen de gevolgen daarvan niet ontlopen”, aldus een pleidooi vorig jaar.