Boeing-toestel van KLM draait in lucht om en landt op Schiphol vanwege ’technisch mankement’

Een vliegtuig van KLM dat onderweg was naar Rio de Janeiro is boven Noord-Frankrijk omgekeerd en veilig geland op Schiphol. Dat laat Luchtverkeersleiding Nederland weten aan persbureau ANP. In het vliegtuig was volgens KLM sprake van een ’technisch mankement’, waarop het na veertig minuten in de lucht omkeerde.

De veiligheid van de passagiers niet in gevaar geweest, zegt de woordvoerder van KLM tegen ANP. Het vliegtuig zou boven de Noordzee kerosine hebben laten vallen om daarna de „voorzorgslanding” in te zetten. Passagiers kunnen later op de dag met een ander toestel alsnog naar Rio de Janeiro vliegen.

Het is onduidelijk wat het technische mankement precies inhield. Het voorval komt hoe dan ook op een slecht moment voor Boeing, dat geplaagd door meerdere veiligheidsincidenten in crisissfeer verkeert. In januari schoot een paneel van een Boeing-toestel kort na het opstijgen los, waardoor een gat in de wand van het vliegtuig ontstond. Daardoor viel de cabinedruk weg en moest het vliegtuig terugkeren naar de luchthaven van vertrek.

Later zijn verschillende Boeing-toestellen geïnspecteerd op mogelijke tekortkomingen, die werden gevonden: de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines stelde losse bouten en andere „installatieproblemen” vast. In maart stapte de top van de multinational op.


Lees ook

Hoogste bazen van Boeing weg na zoveelste tegenslag en dodelijke ongevallen: ‘nederigheid en complete openheid’ nodig

Boeing-topman Dave Calhoun blijft nog aan tot eind dit jaar omdat hij de „klus die we moeten klaren” wil afronden.