Blunderende Italiaanse cultuurminister stapt op na nationale soap, premier Meloni weigerde eerst nog ontslag

De druk op Gennaro Sangiuliano, de voorbije twee jaar minister van Cultuur in de rechtse regering van premier Giorgia Meloni, werd onhoudbaar na een tv-interview in primetime bij de Italiaanse publieke omroep, dat op een publieke vernedering was uitgedraaid. In het interview vroeg Sangiuliano zowel zijn echtgenote als Meloni met gebroken stem om vergiffenis, aan die eerste wegens zijn bedrog met een andere vrouw, en aan de premier omdat hij de hele regering in verlegenheid had gebracht.

Vriendin ‘benoemd’

De bal ging aan het rollen op 26 augustus, toen de dan nog volstrekt onbekende Maria Rosaria Boccia (41) op sociale media plots postte dat ze benoemd was als Sangiuliano’s ‘adviseur voor grote evenementen’. Toen de cultuurminister ontkende, brak de hel los. Boccia overspoelde de dagen daarop haar Instagram-account met bewijzen dat haar benoeming volgens haar wel degelijk had plaatsgevonden.

Ze bleek ook op bezoek te zijn geweest in zijn kantoor en in het parlement, en postte beelden vanuit Montecitorio, de Italiaanse Tweede Kamer, waar filmen eigenlijk verboden is. Maria Rosaria Boccia had een bril met daarin een camera verwerkt gebruikt. Daarbij bleek ze de minister ook op tal van reizen, overal in Italië, te hebben vergezeld.

Meteen rees de vraag of Boccia met Italiaanse belastinggeld had rondgereisd, en tot vertrouwelijke regeringsdocumenten toegang had gehad. Ze leek in elk geval een rol te hebben gespeeld bij de voorbereiding van de G7-cultuurtop, einde deze maand, in Napels en Pompeï, waar Boccia oorspronkelijk vandaan komt.

Alle Italiaanse media smulden van de soap vol intriges, waarbij elk detail breed werd uitgesmeerd. Boccia kreeg prompt de bijnaam ‘la dama bianca’ (de blonde dame), een verwijzing naar de minnares van wielerlegende Fausto Coppi, wiens affaire in de jaren vijftig een schandaal ontketende in vroom en katholiek Italië. Sangiuliano moest langs bij premier Meloni, voor een lang gesprek. Hij gaf toe dat hij met Boccia een relatie had gehad, maar zwoer dat hij niet één euro publiek geld aan haar had besteed. Maar Boccia postte op sociale media bewijzen van vliegtuigtickets voor de minister en haarzelf, toegestuurd door zijn ministerie.

Brokkenpiloot

Sangiuliano kreeg als minister van Cultuur een belangrijke portefeuille in een land als Italië, met 60 werelderfgoedsites. Maar al snel werd hij gezien als een brokkenpiloot. Als jurylid van de Premio Strega, de belangrijkste literaire prijs in Italië, zei hij vorig jaar dat hij de geselecteerde boeken eigenlijk niet gelezen had. Ook beweerde hij ooit dat de ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus zich op de theorieën van Galileo Galilei had gebaseerd, die pas na Columbus’ dood geboren werd.

Giorgia Meloni weigerde eerder deze week zijn ontslag, omdat ze niet de indruk wilde wekken te buigen voor de oppositie én omdat ze haar regering niet wilde herschikken. Maar uit vrees voor wat de ‘dama bianca’ nog allemaal uit haar hoed zou toveren, hield Sangiuliano vrijdag toch de eer aan zichzelf. Hij wordt vervangen door Alessandro Giuli, de directeur van het Maxxi-museum in Rome.