Blinken weer naar Israël, wil gevechtspauze in Gaza

Weer Palestijnse journalist omgekomen in Gaza

Bij een Israëlische luchtaanval op Gaza is de journalist Muhammad Abu Hatab omgekomen. Dat meldt Palestine TV, de televisiezender van de Palestijnse Autoriteit in Gaza. Volgens persbureau WAFA kwam Abu Hatab om bij een aanval op zijn huis en zijn elf familieleden ook omgekomen.

De dood van Abu Hatab is volgens Palestijnse media „een bloedige boodschap om Palestijnse journalisten te terroriseren” en te zorgen dat zij hun werk niet kunnen doen. Sinds het begin van de oorlog zijn zeker 36 journalisten in en rond Gaza omgekomen, waarvan 31 Palestijnse verslaggevers en medewerkers van de media.

Blinken weer naar Israël, wil gevechtspauze in Gaza

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zal vrijdag opnieuw een bezoek brengen aan Israël. Volgens onder meer The New York Times zal Blinken aandringen op een gevechtspauze in Gaza om humanitaire hulp toe te laten en te zorgen dat meer mensen het oorlogsgebied kunnen verlaten.

„We hebben de afgelopen dagen gezien dat Palestijnse burgers nog steeds de dupe zijn”, zei Blinken voordat hij in het vliegtuig richting Israël stapte. „Het is belangrijk dat de Verenigde Staten er alles aan doen om burgers te beschermen”.

Het verzoek van de VS zou niet neerkomen op een staakt-het-vuren. Volgens Israëlische media zou een staakt-het-vuren niet bespreekbaar zijn, maar zou de regering-Netanyahu wel openstaan voor een korte gevechtspauze.

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de situatie in Israël en de Gazastrook en ontwikkelingen die daarmee te maken hebben.


Lees hier het vorig blog terug.