Blijdschap in Israël na bevrijding gijzelaars, maar woede elders over hoge tol aan Palestijnse slachtoffers

De bevrijding in de Gazastrook van vier Joodse gijzelaars door Israëlische commando’s is in Israël dit weekend alom met gejuich begroet. Maar de gedurfde operatie kwam Israël elders meteen op zware kritiek te staan omdat er vele tientallen Gazanen bij om het leven kwamen, mogelijk zelfs 274, en er honderden gewonden vielen. Onder hen ook veel vrouwen en kinderen.

Op zaterdagmorgen rond elf uur lokale tijd vielen Israëlische elite-eenheden van leger en politie twee appartementen binnen in een dichtbevolkte wijk van Nuseirat, een plaats die zich ontwikkelde rond een Palestijns vluchtelingenkamp in het midden van de Gazastrook. Op grond van inlichtingen die deels van de Verenigde Staten afkomstig waren, wisten ze dat in het ene appartement een gegijzelde jonge vrouw werd vastgehouden door Hamas en in het andere drie mannen.

De bevrijding van de vrouw verliep soepel, maar de vluchtauto van de commando’s met de bevrijde mannen kwam vast te zitten in Nuseirat, waarna volgens Israël Hamasstrijders het vuur op de Israëliërs openden. De Israëlische luchtmacht schoot te hulp en voerde volgens ooggetuigen heftige bombardementen uit op de directe omgeving om de vluchtauto te ontzetten. Die wist uiteindelijk weg te komen, waarna de gijzelaars ongedeerd in Israël arriveerden.

Vooral de bevrijding van de 26-jarige Noa Argamani smaakte zoet voor de Israëliërs. Zij was op 7 oktober gegijzeld door Hamasstrijders op het Nova-muziekfestival, evenals de drie mannelijke gijzelaars. Op een video die naderhand vaak werd vertoond was te zien hoe ze, ingeklemd tussen twee Hamas-strijders op een motorfiets, wanhopig riep: „Dood me niet!”

Beide kanten zijn de afgelopen maanden meer dan eens betrapt op informatie die naderhand onjuist bleek.

Dat het Israëlische leger juist haar wist te bevrijden, vijzelde het prestige van de strijdkrachten weer wat op. Ze hadden na 7 oktober ook in eigen land veel kritiek te verduren gekregen omdat ze zich lieten verrassen door Hamas’ aanval. Premier Netanyahu, die vooral internationaal nog veel sterker onder vuur is komen te liggen wegens zijn onwil een wapenstilstand te sluiten, arrangeerde direct een gesprek met Argamani, kennelijk in de hoop daarmee ook zijn eigen populariteit te verhogen. Familieleden van recent gedode gijzelaars bezocht de premier niet.

Slachthuis

Een woordvoerder van Hamas stelde echter zondag dat de Israëlische actie aan 274 Palestijnen het leven had gekost, onder wie veel vrouwen en kinderen. Hoeveel Hamasstrijders er waren gedood, zei hij er niet bij. Naburige ziekenhuizen werden overstroomd met vele tientallen doden en gewonden. Volgens een Palestijnse dokter van hulporganisatie Artsen zonder Grenzen had het Al-Aqsa-ziekenhuis meer weg van een slachthuis.

Uit de Arabische wereld, in het bijzonder uit de buurlanden Egypte en Jordanië, viel onmiddellijk scherpe kritiek te beluisteren op het grote aantal Palestijnse doden. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken sprak van „een flagrante schending” van het internationaal recht. „Het bloedbad moet onmiddellijk eindigen”, oordeelde ook EU-buitenlandcoördinator Josep Borrell.

Een Israëlische legerwoordvoerder stelde dat het dodental volgens zijn informatie beneden de honderd lag, onder wie een onbekend aantal Hamasstrijders. Noch de beweringen van Israëlische zijde, noch die van Hamas vielen door onafhankelijke bronnen te verifiëren.


Lees ook
Twaalf doden bij verschillende Israëlische aanvallen in Gaza

Bij Israëlische luchtaanvallen nabij het vluchtelingenkamp Nuseirat in Centraal-Gaza vielen zeker negen doden.

Beide kanten zijn de afgelopen maanden meer dan eens betrapt op informatie die naderhand onjuist bleek. Vaststaat dat Israël tijdens de oorlog met Hamas soms bereid is geweest grote aantallen burgerslachtoffers op de koop toe te nemen bij zijn acties. Ook staat vast dat Hamas soms bewust zijn toevlucht heeft genomen tot plaatsen waar veel burgers verbleven. Ook in Nuseirat lijkt dat het geval te zijn geweest.

Politieke gevolgen

De bevrijding van de vier gijzelaars geeft Netanyahu even lucht. Zijn rivaal Benny Gantz, die eveneens deel uitmaakt van het oorlogskabinet, zag in elk geval af van een persconferentie die hij zaterdag had willen houden. Naar verwachting zou hij daar zijn aftreden hebben bekendgemaakt uit onvrede over het feit dat Netanyahu ondanks een ultimatum van Gantz nog altijd geen plan heeft gepresenteerd voor de Gazastrook na de oorlog. Netanyahu riep Gantz dit weekend op om aan te blijven. „Dit is een tijd voor eenheid”, aldus de premier.

Maar critici van Netanyahu wijzen erop dat ondanks de vreugde over de bevrijding van het viertal er nog altijd meer dan honderd gijzelaars vastzitten. Tot dusverre zijn maar zeven gijzelaars door het leger bevrijd, terwijl bij een bestand met Hamas van een week in november een veelvoud daarvan vrijkwam. Dat is volgens deze critici een veel betere weg met minder risico’s. Bij de actie van zaterdag sneuvelde een politieman. Duizenden Israëlische betogers gingen zaterdagavond ook weer met deze boodschap de straat op in Tel Aviv en elders.

Netanyahu blijft intussen volhouden dat een zege op Hamas met louter militaire middelen mogelijk is. Gantz en ook minister van Defensie Yoav Gallant bestrijden dat. Intussen zal de druk op Netanyahu de komende dagen verder toenemen. Dan komt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken opnieuw naar het Midden-Oosten om te lobbyen voor het recente vredesplan van president Biden, dat voorziet in een tijdelijk staakt-het-vuren dat later zou kunnen uitmonden in een permanent bestand. Ook de gijzelaars zouden daarbij kunnen vrijkomen. Netanyahu is hiermee nog niet akkoord gegaan, Hamas overigens ook niet.


Lees ook
Zeker 35 doden bij Israëlische luchtaanval op schoolgebouw in Gaza waar ontheemde Palestijnen verbleven

Een Palestijns meisje kijkt toe terwijl anderen de schade opnemen aan de VN-school in Nuseirat, na een Israëlische luchtaanval.