Blauwtongvirus verspreidt zich verder, ruime verdubbeling in week tijd

Het blauwtongvirus is de afgelopen weken op 791 locaties in Nederland vastgesteld. Dat laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag in een update weten. Het gaat om een ruime verdubbeling sinds afgelopen week, toen het om 318 vaststellingen ging. De meeste besmettingen zijn geconstateerd in Overijssel, Gelderland, het oosten van Noord-Brabant en het noorden van Limburg.

Blauwtong is een ziekte die voornamelijk schapen treft, maar ook geiten, runderen, herten en sommige dierentuindieren kunnen besmet raken. Symptomen zijn onder andere een blauwe tong, hoge koorts en zwellingen, die kunnen leiden tot de dood van het dier. Het virus wordt verspreid door besmette knutten, kleine steekvliegjes, en is niet besmettelijk voor mensen.


Lees ook

Kan de prik de knutten voor zijn? Vaccinatie tegen blauwtong is race tegen de klok

Schapen krijgen van dierenarts Tjesse van der Leij  een vaccinatie tegen het blauwtongvirus.

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit stelden eerder deze week vast dat het huidige blauwtongvirus genetisch identiek is aan het virus dat vorig jaar rondging, waardoor het uitgesloten is dat het om een nieuwe variant gaat. Mocht het vaccin tegen blauwtong minder effectief blijken, dan ligt dit volgens de onderzoekers niet aan veranderingen in het virus.

Vraagtekens effectiviteit vaccinatie

Ondanks de vaccinatierondes in het voorjaar – bedoeld om de ernst van de ziekte te verminderen, niet om infectie te voorkomen – blijven de besmettingen onder dieren toenemen.  Landbouwminister Femke Wiersma laat nu onderzoek doen naar de infecties. De vaccintoezichthouder CBG roept dierenartsen en boeren op om te melden wanneer zij vermoeden dat een vaccin niet goed heeft gewerkt.

Blauwtong is in Nederland lange tijd goed beheersbaar geweest door een combinatie van natuurlijke immuniteit en vaccinatie, beschikbaar sinds 2008. Sinds september vorig jaar is het blauwtongvirus weer actief in Nederland, na een afwezigheid sinds 2009. In november waren bijna 5.000 veebedrijven getroffen en stierven in totaal ruim 61.000 schapen aan het virus, waardoor de schapenpopulatie met 8,4 procent afnam. Hoewel het virus in de winter rustiger was, is het de afgelopen maand weer opgedoken.