Birkenstock mikt op een beurswaarde van 9 miljard dollar

Beursgang Het schoenenmerk gaat deze maand naar de beurs in de VS. Sinds Birckenstock in bezit is van private equity groeit het hard.

Foto Getty Images

De Birkenstock-sandaal is bekend om twee dingen: de karakteristieke kurkzolen, én de eindeloze discussie over of het nu oerlelijk of prima schoeisel is. Op de beurs lijkt voorlopig de liefde voor het merk in ieder geval te gaan overheersen. De lancering van het aandeel wordt met veel interesse gevolgd door analisten, na anderhalf jaar met nauwelijks grote beursgangen.

Maandag maakte het Duitse Birkenstock bekend dat het voor de aanstaande beursgang in New York mikt op een waardering van richting de 9 miljard dollar (circa 8,5 miljard euro), aan de hoge kant van de oorspronkelijke verwachting. Oorspronkelijk mikte Birkenstock op een waardering van iets boven de 8 miljard dollar, maar daar verwacht het na maanden van consultaties met potentiële investeerders dus overheen te gaan. De beursgang van de schoeiselfabrikant staat gepland voor later deze maand.

Dat het bedrijf hoog inzet, is niet compleet verrassend. Met de verkoop van de sandalen gaat het al langer goed. Vorig jaar steeg de omzet van Birkenstock met 29 procent tot 1,2 miljard euro. Het bedrijf verkoopt tientallen miljoenen schoenen per jaar. De marges op de producten zijn fors: de winst bedroeg in 2022 bijna 400 miljoen euro.

Op dit moment investeert het sandalenmerk, dat ongeveer 3.000 werknemers heeft, in uitbreiding. Het bouwt een nieuwe fabriek in Pasewalk, in het noordoosten van Duitsland, voor meer dan 100 miljoen euro. Dat moet de vijfde productielocatie worden in Duitsland.

Volledig eigendom van oprichtersfamilie

Birkenstock was tot voor kort nog volledig eigendom van de oprichtersfamilie, die in 1896 begon te experimenteren met voetzolen. Twee jaar geleden kocht private-equitypartij L Catterton, deels in handen van luxeconcern LVMH, een meerderheid van de aandelen (waarbij Birkenstock overigens nog op 4 miljard dollar werd gewaardeerd). Dat was voor het eerst dat er aandelen naar een buitenstaander gingen.

Onder leiding van de private-equity-eigenaar ging Birkenstock de afgelopen jaren de markt op voor luxere modellen, onder meer in een samenwerking met Dior, dat weer onderdeel is van LVMH. Er kwamen suède Birkenstocks op de markt. Topman Oliver Reichert verdedigde het experiment met een verwijzing naar de Katholieke Kerk: als het oude en grote Birkenstock nooit wat nieuws deed, liep het bedrijf het risico te verworden tot een gesloten instituut dat ten onder zou gaan aan z’n eigen grootsheid.

De grote vraag is nu wat het aandeel zal gaan doen na de lancering. Birkenstock past qua grootte in een recent rijtje van beursgangen, naast die van chipbedrijf Arm en bezorgbedrijf Instacart.

De drie beursgangen worden gezien als tests voor het beursklimaat. Tot dusver zijn de resultaten gemengd: bij Arm en Instacart verliep de lancering tegen hoge waarderingen volgens plan, maar sindsdien zijn de aandelen wel ingezakt.