Biografieprijs voor boek over Anil Ramdas van NRC-columnist Karin Amatmoekrim

NRC-columnist Karin Amatmoekrim heeft de Nederlandse Biografieprijs gekregen. Ze ontving de onderscheiding maandagavond voor haar boek over de in 2012 overleden schrijver en journalist Anil Ramdas. De prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt.

De jury noemt In wat voor land leef ik eigenlijk? Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet een “indringend portret” waarin Amatmoekrim “een voorbeeldig evenwicht heeft bereikt tussen twee uiterste vereisten van het genre” biografie: “liefdevolle empathie en kritische distantie”.

In het boek, waarop ze vorig jaar september promoveerde aan de Universiteit Leiden, beschrijft Amatmoekrim (47) hoe Ramdas na een jeugd in Nickerie, in het westen van Suriname, naar Nederland trekt om sociale geografie te studeren en daar een vooraanstaande intellectueel wordt.

Ramdas was onder andere onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, redacteur van het weekblad De Groene Amsterdammer en correspondent in India voor NRC Handelsblad. In 1992 maakte hij grote indruk op een breed publiek toen hij op 34-jarige leeftijd te gast was bij het VPRO-programma Zomergasten.

Amatmoekrim laat in het boek zien hoe Nederland Ramdas door de opkomst van het populisme steeds meer teleurstelt en hoe hij daardoor in de knoop met zichzelf komt.

Het is daarmee, volgens de jury, een boek “waarin het bezield individualisme van de hoofdfiguur behalve diens kracht tenslotte ook een zwakte werd – waarmee de biografie de lezer ook te denken geeft over de interactie tussen individu en omgeving, en over hoe iemand zich kan inzetten voor culturen en hun overbrugging, maar er gaandeweg ook tussen verloren kan raken, tot aan zelfverlies aan toe”.

Identiteit

De Nederlandse Biografieprijs bekroont de beste biografie die in de voorgaande twee jaar in het Nederlandse taalgebied verschenen is. De stichting die de prijs uitreikt is opgericht door ‘soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema en zegt het lezen van biografieën te willen bevorderen. De prijs ging in 2022 naar historicus René van Stipriaan voor zijn boek over Willem van Oranje.

De jury stond dit jaar onder leiding van emeritus hoogleraar neerlandistiek en voormalig KNAW-president Frits van Oostrom. Amatmoekrim ontving behalve een trofee ook een cheque van 20.000 euro. Andere genomineerden die de shortlist haalden waren onder anderen Peter-Paul de Baar, met een biografie van Theo Thijssen, en Judith Koelemeijer met haar werk over Etty Hillesum.

Amatmoekrim schreef eerder onder meer de romans Het gym (2011) en De man van veel (2013), geïnspireerd op het leven van de Surinaamse schrijver en verzetsstrijder Anton de Kom.

Ramdas, zei Amatmoekrim eerder in een interview met NRC, kon „als geen ander […] duiden waar de complexiteiten en soms conflicterende loyaliteiten liggen in een multiculturele samenleving. Dat je die moet blijven duiden en omarmen, dat je er niet van weg moet vluchten in een eenduidige identiteit”. 


Lees ook

Karin Amatmoekrim: ‘Doordat wij hier zijn, zijn jullie ook iets kwijtgeraakt’

Karin Amatmoekrim: "Het was iemand anders die tegen mij zei: hé, die jeugd van jou, moet je daar niet eens een boek over schrijven?"



Delen