Het zijn eenvoudige principes die het buitenlandbeleid van de regering-Trump bepalen. Wat kost het ons en wat levert het op? En: als het meer kost dan het oplevert, kunnen we Europa er dan voor laten opdraaien? Dat free-loading Europa?
Een reeks blunders bood het tijdschrift The Atlantic, en daarmee de hele wereld, een inkijkje in deze gedachtewereld van de hoogst geplaatste adviseurs van de Amerikaanse president op dit terrein. De discussie over luchtaanvallen op de Houthi’s in Jemen, in hun onbeveiligde Signal-groep, demonstreert dat de transactionele geest van de president vaardig is over zijn gehele team – anders dan in diens eerste termijn. En het idee dat de Europese Unie is opgericht om de VS een poot uit te draaien, wordt misschien nog wel fanatieker uitgedragen door vicepresident JD Vance dan door de president zelf.
Oud-ambassadeur Henne Schuwer, die Nederland in Washington vertegenwoordigde van 2015-2019, viel in de Signal-berichten, vooral „de banaliteit van het gesprek” op, de kwajongenstaal waarin „lullige opmerkingen over Europa” werden gemaakt. En dan de spierbal-, vlam- en vlag-emoji’s waarmee de topadviseurs elkaar na afloop van de raketaanval (53 doden, volgens de Houthi’s) feliciteerden.
Ook in Trumps eerste termijn, toen Schuwer ambassadeur was, lieten de president en zijn adviseurs al regelmatig merken dat ze een lage dunk van de Europese Unie hadden. Schuwer herinnert aan onderminister Victoria Nuland van Buitenlandse Zaken, die zich in een telefoongesprek met de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne liet ontvallen: ‘Fuck de EU!’
Diep gewortelde overtuiging
Het is een overtuiging die overigens dieper in de Amerikaanse politiek wortelt dan alleen tijdens de Trump-jaren. Donald Rumsfeld, minister van Defensie aan het begin van deze eeuw, sprak ook met minachting over old Europe, een continent van ingeslapen handophouders en profiteurs. En Barack Obama koos als president voor een wending van de Atlantische naar de Stille Oceaan.
Het verschil met nu: in Trumps eerste termijn („een puinhoop”) trof Schuwer ook nog bestuurders, ambtenaren en diplomaten met heel andere opvattingen. „Iemand als buitenlandexpert Fiona Hill, of minister en oud-generaal Jim Mattis, mensen met een eigen mening. Al dat soort mensen zijn intussen weggezuiverd.”
Handelsbelangen
Veel aandacht in de commentaren ging naar het feit dat vicepresident Vance in de Signal-groep scheen af te wijken van de lijn van president Trump. Maar Vance beriep zich juist op de transactionele en isolationistische instincten van de president in zijn bijdrage aan de discussie over de merites van een raketaanval op doelen bij de Rode Zee. Hij besprak de oorlog als voortzetting van de economie met andere middelen. Vance waarschuwde voor de gevolgen voor de olieprijzen. Hij zette de belangen die hij afwoog uiteen als een som: „3 procent van de Amerikaanse handel loopt door het Suez-kanaal, tegen 40 procent van de Europese handel. Het is een reëel gevaar dat het Amerikaanse volk niet begrijpt waarom dit nodig is.”
Lees ook
‘Burgers voelen instinctief: we worden belaagd door Rusland en nu ook door Amerika’, zegt deze Franse politicoloog
Hier betoogde Vance dat een duur Amerikaans bombardement van de Houthi’s die de internationale scheepvaart bedreigen, de Europeanen onevenredig bevoordeelt. En dat, zegt Vance vervolgens, „is inconsistent met de boodschap die de president op dit moment aan Europa afgeeft”. Zou Trump het niet even goed als Vance zelf „haten om Europa een cadeautje te geven”?
Dit zijn betrekkelijk jonge mensen die zelden of nooit in Europa zijn geweest en geen idee hebben van de historie
Vance, die zich kennelijk sterk genoeg voelt om in een veld van Trumps vertrouwelingen in de contramine te gaan, legde zijn standpunt uit als de zuiverste exegese van de opvattingen van hun aller leider. Daar gaf defensieminister Hegseth hem ook prompt gelijk in. „Ik deel in alle opzichten uw afkeer van de Europese klaploperij. Die is ZIELIG.”
Het was uiteindelijk degene die achter het Signal-account ‘S M’ zat – Trumps adviseur Stephen Miller, denkt de journalist van The Atlantic – die de knoop doorhakte. De opvatting van de president is duidelijk, schreef hij: „Groen licht” voor de raketaanval. „En we zullen Europa en Egypte gauw duidelijk maken wat we in ruil verwachten.” Dan moeten de Amerikanen nog wel bedenken hoe ze hun eis aan de Europeanen kunnen afdwingen, oftewel: „Als Europa ons niet terugbetaalt, wat dan?”
„Ongelooflijk, dat ze denken dat ze niet met Europa kunnen overleggen over wat ze met hun raketten van plan zijn, en achteraf toch een rekening sturen”, zegt Schuwer. Hij moet nog zien of het daadwerkelijk zo ver komt, en hij maakt een vergelijking met de tarieven op dure Duitse auto’s waarmee Trump in zijn eerste termijn dreigde en die er nooit kwamen. Woensdag kondigde Trump die heffingen op auto-importen alsnog aan: volgende week zouden ze al moeten ingaan.
Blik op 2028
Maar het sentiment is duidelijk en dat belooft weinig goeds voor de Europeanen, zegt hij. Schuwer: „Dit zijn betrekkelijk jonge mensen die zelden of nooit in Europa zijn geweest en geen idee hebben van de historie.”
Is er nog een lichtpuntje voor Europese bestuurders en diplomaten te ontwaren nu de Amerikanen zich nu zo pijnlijk in de kaart hebben laten kijken? Dat de Europeanen nu zeker weten waar ze aan toe zijn, misschien?
Schuwer ziet het niet. „Dan veronderstel je dat degenen die dit soort dingen in dit soort taal uitspreken, gegeneerd zijn omdat ze zijn betrapt. Maar dat zijn ze niet. Ze weten dat de achterban van Trump het geweldig vindt wat ze zeggen en hoe ze het zeggen.”
Volgens Schuwer wordt Vance „de overtreffende trap van Trump. Hij spreekt met dezelfde minachting in zijn woordgebruik. ‘Europa zit te whinen, te janken.’ Vance heeft zijn blik gevestigd op de presidentsverkiezingen van 2028 en daar kan hij alleen komen met de steun van de MAGA-achterban.”
