Bij deze Amsterdamse restaurants eet je goed én goedkoop

Goedkope restaurants Je bent jong en wil betaalbaar uit eten in Amsterdam. Waar ga je heen? Bij deze acht restaurants eet je met z’n tweeën een lekkere (studenten)hap voor maximaal 50 euro. Drankje incluis.
Foto’s Nick den Engelsman

Restaurantgids

Indian summer of niet, aan het einde van de vakantie – én het begin van een nieuw studiejaar – is de bodem van de beurs in zicht. En dat terwijl de Amsterdamse horecaprijzen de pan uit rijzen. Waar ga je met je vrienden of geliefde eten zonder meteen bankroet te gaan? Restaurantcriticus Petra Possel tipt acht betaalbare adressen waar het prima eten is.

Noord

The Beef Chief No nonsense café

Als je bier proeft bij brouwerij Oedipus moet je vanzelfsprekend een bodem leggen; het verbaast dan ook niet dat men er stevige burgers serveert – binnen in het no-nonsense café of buiten aan picknickbanken. We proberen de klassieke Amerikaanse dubbeldecker met rund, kaas, mosterd, pickles en rokerige sauzen (13,-), héél sappig, en het geroosterde briochebrood (13,-) met gepekelde tofu in panko met groenten, sla, kimchi, soja pickles en pittige togarashi en sechuan mayonaise… wauw! O ja, het bier (5,-) is natuurlijk ook goed. Jammer: als je even niet oplet wordt de rekening bij het pinnen op voorhand al verhoogd met 10 procent fooi.

Gedempt Hamerkanaal 85 en C. van Eesterenlaan 35, Amsterdam. thebeefchief.com

Noord

Order Sichuan Sexyland Authentieke Sichuan-keuken

Vier plekken van één firma zijn er waar je de originele, onversneden Sichuan-keuken kunt genieten: drie vanzelfsprekend in de Chinese buurt rond de Zeedijk en één aan de overkant in Noord, pal aan het IJ. Rode draad: ongelooflijk goed eten! In het creatieve project van Sexyland in Noord voelen wij ons thuis: het is er kleurrijk, een tikkie ondeugend en vibrant. Vlak na de pandemie streken we hier neer en aten er heerlijk. Als je de cocktails en natuurwijnen aan je voorbij laat gaan, ben je voor een redelijke prijs helemaal hip en happening.

Noordwal 1, Amsterdam. sichuan.amsterdam

Lees de recensie uit 2022: Goed en pittig Chinees eten zonder concessies aan het IJ

Zuid/de Pijp

De Japanner Verfijnde hapjes

Van de Japanner zijn inmiddels drie filialen (ook Bilderdijkstraat en Strandeiland IJburg), maar de bar aan de Albert Cuypmarkt heeft onze voorkeur omdat het er zo allemachtig ‘izakaya’ aandoet. Hier drink je een drankje en proef je een avond lang de meest verfijnde Japanse hapjes (tussen de 4,50 en 8,50). Bier en Japanse greentea vanaf 3,50 euro, ook dat is fijn.

Albert Cuypstraat 228, Amsterdam. dejap.studio-miyagi.nl

Lees de recensie uit 2018: De Japanner: fijne eetbar met optocht van heerlijke gerechtjes

Zuidoost

Asian Fantasy Chinees-Surinaams

Pak de metro of fiets naar Zuidoost, bezoek de markt in de Amsterdamse Poort en ervaar het leven nu eens búíten het stadscentrum. Een goed adres is Asian Fantasy (Chinees-Surinaams) op de overdekte markt waar geen dubbeltje te veel in het interieur is gestoken, maar het eten des te beter smaakt. We proeven nasi moksi (12,50) – de helft van de portie gaat mee naar huis – goedgevulde maïssoep (5,50), Chiu Yim (13,50) – krokant varkensvlees met chilipepers en rode paprika – en loempiaatjes (4,50) en drinken daar pittig gemberbier (3,-) en Chinees bier (3,-) bij. Dit is slechts één van de lekkere adressen in de Poort, we spotten Turkse, Antilliaanse, Mexicaanse, Italiaanse en Surinaamse tentjes en natuurlijk the good old Febo.

Bijlmerplein 561, Amsterdam. asianfantasy.nl

Centrum

Vatten Ramen Klassieke ramen

Vatten Ramen, een Japans noedelrestaurant, ligt op de plek waar het allemaal gebeurt: de Zeedijk. De zomerse drukte grenst aan waanzin, maar binnen is het op een gekke manier behoorlijk zen. Met veel jonge gasten, superlieve bediening en lekkere noedels, vooral de klassieke Vatten Ramen (16,50) op basis van kipbouillon kan ons bekoren. Bij de uitgebreide vegan versies (18,50) missen we toch het hartige. We drinken Japans Asahi bier (4,-) en Europese chardonnay (5,-), snacken vooraf wat karaage (gefrituurde kip, 8,-) en rekenen 52 euro af.

(Bonustip: aan de overkant van Vatten Ramen ligt Skek, Zeedijk 4-8, een cultureel eetcafé met negentiger jaren-prijzen. Het zijn de studenten van het Kriterion Pompstation die dit hebben opgezet en het wordt ook gerund door studenten. De prijzen zijn laag.)

Zeedijk 18H, Amsterdam. vattenramen.com

IJburg

Silk Road Kebab House Verleidelijk Oeigoers

Ooit maakten we kennis met de Oeigoerse keuken in Oost, nu is de zaak verhuisd naar een fris en vrolijk pand op IJburg. De Oeigoeren zijn de Turks sprekende moslimminderheid in een autonome regio in China, het land dat alles in het werk stelt deze minderheid het zwijgen op te leggen. In 2021 schreven we in NRC: ‘De keuken van de Oeigoeren is prachtig cultuurgoed, dat met liefde wordt beschermd en dat begrijpen we. Specialiteiten zijn manta’s (een soort dumplings), laghman (noedels) en samsa (een soort samosa); eerder deze zomer aten we al handgemaakte noedels, een arbeidsintensief werkje.’ Nou, dat arbeidsintensieve werkje wordt nog steeds verricht, als je geluk hebt zie je het vlak voor je ogen gebeuren. Noedels vanaf 15 euro, ook veel vegetarische opties.

IJburglaan 500, Amsterdam. silkroad.restaurant

Lees de recensie uit 2021: Oeigoerse gerechten, enorm secuur bereid en verleidelijk

Oost

Yemen Restaurant simpel en goed

Wat een geluk om hier te eten: een vrolijk schouwspel om de bakker het brood te zien maken (nog fijner: het proeven!), grote families schuiven aan, één en al bedrijvigheid om betaalbare, simpele en goede maaltijden te serveren. We eten een prachtig opengeklapte, gegrilde dorade met brood en salade (18,-) – een treffer – en het bekendste gerecht uit Jemen: kip mandy (13,-). De kip is mild gekruid en gebakken in de steenoven en komt met geurige, kleurige rijst en sla. We drinken – alcohol wordt er niet geschonken, alles is halal – zoete, verse mangojuice (5,-) en rode thee (2,-). Topadres waar veel mensen komen; de eigenaar droomt al van een nog grotere zaak in de buurt!

Javastraat 28H, Amsterdam. yemenrestaurant-amsterdam.nl

West

Riaz Echt goede roti

Onze all time favorite is Riaz, een Surinaams-Hindoestaans-Indonesische zaak die al sinds 1981 de sterren van de hemel kookt. Natuurlijk zijn sindsdien de prijzen langzaam gestegen, maar nog steeds eet je er een prima saotosoep (7,50), gado gado (11,-) roti kip (11,50) of nasi kip/ketjap/kerrie (12,50). Alles is halal, er wordt geen alcohol geschonken, dus daar kun je je geen buil aan vallen.

Bilderdijkstraat 193, Amsterdam. riaz.nl

Lees de recensie uit 2022: Comfortabel eten, met de grootste precisie bereid