N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Reportage
Congres ChristenUnie Na twee kabinetsperiodes meeregeren is het de vraag of de partij straks in de oppositie gaat of opnieuw mee gaat doen. „Na de verkiezingen kijken we wel met wie we gaan samenwerken.”
Het verkiezingscongres van de ChristenUnie begint met een danklied. De titel, ‘Tienduizend redenen om dankbaar te zijn’, verschijnt op een scherm. „Loof de Heer, o mijn ziel, o mijn ziel, verheerlijk Zijn Heilige Naam”, zingen de aanwezigen in koor. Sommigen hebben hun ogen dicht, anderen doen hun hand op de borst of in de lucht.
De sfeer in congreszaal Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle is vrolijk. In de foyer hangen blauwwitte vlaggetjes met het logo van de ChristenUnie erop. De vrouwen dragen fleurige blousjes, de mannen hebben zich voor de gelegenheid in glimmend pak gestoken. Er wordt druk naar elkaar gezwaaid, handen worden geschud en omhelzingen uitgedeeld.
De leden mogen deze zaterdag veel gaan stemmen. Nu de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma bekend zijn, krijgen de leden de kans via amendementen de laatste aanpassingen te doen. ‘Naar het verkiezingscongres draag ik altijd mijn ChristenUnie- sokken’, luidt de eerste testvraag waarmee de deelnemers even kunnen oefenen. In de zaal klinkt gelach.
Stieneke van der Graaf
Maar aan de opgetogen stemming komt abrupt een einde wanneer het tijd is voor de eerste stemming. 542 leden willen dat het Groningse Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf, nummer negen op de kandidatenlijst, opschuift naar plek vijf. Daarmee zou de positie van Joëlle Gooijer-Medema, die door de kandidatencommissie op plek vijf is gezet, terugzakken op de lijst. De ChristenUnie heeft nu vijf Kamerzetels, in de peilingen staan ze ongeveer op hetzelfde aantal.
David de Jong, wethouder in de gemeente Eemsdelta in Groningen, licht als indiener het voorstel toe. Het is niets ten nadele van Joëlle, benadrukt hij, en ook niets ten nadele van de commissie die de lijst heeft samengesteld. Maar Van der Graaf zou als vertegenwoordiger van Noord-Nederland toch echt een plek in die top vijf verdienen. Van der Graaf en Gooijer-Medema kijken vanaf de eerste rij van de zaal zwijgend toe.
Een pijnlijke spanning hangt in de lucht terwijl de leden over het lot van de twee kandidaten stemmen. Het amendement haalt geen meerderheid. De kandidatenlijst blijft onveranderd. De top drie bestaat uit lijsttrekker Mirjam Bikker, Pieter Grinwis en Don Ceder, die momenteel ook al deel uitmaken van de Tweede Kamerfractie van de Christenunie. De hoogste nieuwkomer is op plek vier Alwin te Rietstap, wethouder in Hardenberg. Tweede Kamerlid Nico Drost, onder andere woordvoerder zorg en digitale zaken, staat op plek zes. Demissionair minister Carola Schouten en demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen zijn niet opnieuw verkiesbaar.
Ik-tatuur
Kamerlid Don Ceder kruipt achter een draaitafel, zet een koptelefoon op en terwijl vrolijke muziek uit de speakers schalt, lopen de vijftig kandidaten van de lijst het podium op. Pieter Grinwis kondigt lijsttrekker Mirjam Bikker aan. Haar speech is een pleidooi voor „een zorgzame gemeenschap” en tegen „het kille marktdenken”. Het moet gedaan zijn met de „ik-tatuur, waarin je eigen geluk helemaal jouw verantwoordelijkheid is”. De ChristenUnie maakte als kleinste regeringspartij twee keer achter elkaar deel uit van het kabinet: in Rutte-III (2017-2022) en Rutte-IV (2022-2023). De partij stond met haar christelijke normen en waarden dikwijls lijnrecht tegenover de liberale VVD. Waar de ChristenUnie pleitte voor een humane opvang van asielzoekers, wilde de VVD de instroom juist beperken.
De meningsverschillen over migratie leidden uiteindelijk ook tot de val van het kabinet, net voor het zomerreces. De VVD wilde met een voorstel voor een nareisverbod voor personen met een tijdelijke verblijfsvergunning. Dat weigerde de ChristenUnie, die het als ‘familiepartij’ belangrijk vond dat ouders en kinderen herenigd kunnen worden.
Lees ook:ChristenUnie pleit in verkiezingsprogramma voor ‘rust in het huishoudboekje’
De ChristenUnie-lijsttrekker betreurt de val van het kabinet. „Het valt me zwaar dat een zelfopgelegde deadline tot dit resultaat heeft geleid”, vertelt ze tijdens het congres in een toelichting. Toch is ze blij dat de ChristenUnie op haar strepen is blijven staan. „Wij hebben een grens getrokken waar ik niemand over heb gehoord. Dus het is heel duidelijk wie wij zijn en waar wij voor staan.”
Evelijn Zandberg, bestuurslid van jongerenpartij PerspectieF, vindt de val van het kabinet juist een goede zet. Het is in haar ogen beter dat de stekker uit het kabinet is getrokken, dan dat naar de eisen van de VVD werd geluisterd. Wat haar betreft gaat de partij de volgende keer dan ook de oppositie in.
Oppositie of niet
Dat laatste is de grote vraag. Zou de ChristenUnie na de verkiezingen weer het kabinet in moeten als dat zou kunnen? Of moet de partij voor de oppositie kiezen?
Een plek in de oppositie zou beter zijn voor de partij, klinkt het onder de leden tijdens het koffie drinken. Tegelijkertijd: de ChristenUnie is nu eenmaal een constructieve partij, vertelt Marjan Zijlmans uit Vlaardingen. Oud-gemeenteraadslid Cor de Jonge, ook uit Vlaardingen, is het met haar eens. Verantwoordelijkheid nemen past volgens hen bij het ethos van de partij. De kans is best aanwezig, denken ze, dat de grote partijen de ChristenUnie straks opnieuw nodig hebben. Oppositie of coalitie, de ChristenUnie is sowieso geen partij die alleen meer roept, vertelt Zijlmans. „Het draait niet alleen om woorden, maar ook om daden.”
Aan een andere tafel wordt tijdens de pauze druk gediscussieerd over de koers van de partij. Het wordt wel heel links allemaal, denkt een ChristenUnie-lid uit de gemeente Westland en hij begint over het minimumloon. De ChristenUnie wil dat het minimumloon, dat nu 12,79 euro per uur bedraagt, stijgt naar 18 euro. Geen enkele andere partij heeft zo’n ambitieus bedrag in het verkiezingsprogramma staan. „Straks moeten we gaan samenwerken met die Klaver”, verzucht hij, verwijzend naar GroenLinks-leider Jesse Klaver. Beter dan wéér met de VVD, denkt zijn vrouw. „Gezellig huwelijk bij jullie thuis”, grapt hun tafelgenoot en er wordt hard gelachen.
Gokindustrie
Bikker wil zelf nog niet op samenwerking na de verkiezingen op 22 november vooruitlopen. De keuze tussen coalitie of oppositie is volgens haar nog niet aan de orde. Het gaat de ChristenUnie niet om macht, maar om idealen, vertelt ze. „Waar wij ook zitten, we hebben echt iets waar te maken.” Bikker ziet het als de taak van de ChristenUnie om de problemen op te lossen, die te lang zijn blijven liggen. Ze noemt de woningmarkt en de gokindustrie, waar „sprinkhaankapitalisme” de overhand heeft gekregen. Dat zijn onderwerpen waar de ChristenUnie de komende tijd de campagne mee ingaat. De focus ligt nu op de verkiezingen, stelt Bikker, „daarna kijken we met wie we gaan samenwerken.”