Het kost moeite de deur te openen van Paviljoen Duinzigt in het Zeeuwse Westenschouwen, zó krachtig is de wind donderdagmiddag. Maar wie wil ervaren hoe zwaar de storm werkelijk is, loopt de hoge trap naast de uitspanning op, die naar het strand leidt. Bovenaan vliegt het zand je in de ogen en word je bijna weggeblazen. Gelukkig zijn er leuningen. „Heel zanderig vandaag”, lacht Jet van Gent, gemeenteraadslid en woonachtig in Serooskerke, die speciaal voor de storm haar „luie stoel” is uitgekomen. „Het valt me nog mee”, zegt ze, terwijl ze het zand van de kraag van haar jas af slaat. „Ik heb het wel eens erger meegemaakt.”
Donderdagochtend elf uur gaf het KNMI code oranje af voor Zeeland, vanwege storm Ciarán (spreek uit: Kieran). Dat betekent dat er een grote kans is „op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel, of veel overlast”. In de loop van de middag kregen ook Zuid-, en Noord-Holland en het Waddengebied code oranje. Voor de rest van het land gaf het KNMI de iets minder alarmerende code geel af.
Eerst viel het nog mee
De storm leek Nederland en zijn inwoners in eerste instantie niet écht kwaad te doen. Er werden vluchten en veer- en treindiensten geschrapt. Er waren beschadigde daken en schuttingen. Maar in de loop van de middag werd bekend dat er ook iets ernstigers was gebeurd: in het Limburgse Venray is iemand onder een omgewaaide boom terechtgekomen en overleden. En er raakten twee mensen gewond toen er een boom op hun auto terechtkwam op de A79 bij Meerssen, ook in Limburg. Ook in Den Haag raakte een vrouw gewond door een omgevallen boom.
Daarnaast was er klein leed: het Nederlands Kampioenschap Tegenwindfietsen werd afgelast. Dit evenement, waarbij deelnemers tegen de wind in over de Oosterscheldekering in Zeeland moeten fietsen, wordt georganiseerd bij windkracht 7 of hoger. Organisator Robrecht Stoekenbroek sprak eerst nog tegen Omroep Zeeland van „de perfecte omstandigheden”, maar uiteindelijk bleek het weer toch „te heftig”.
Over de Oosterscheldedam zwoegt donderdagmiddag een eenzame hardloper. „Toen het fietsen niet doorging, ben ik maar wat heen en weer gaan rennen”, zegt Marijn Markusse uit Dordrecht. „Het zijn fantastische omstandigheden en daar wil ik optimaal van genieten. Lekker strijden.” Hij kijkt op zijn horloge en constateert dat hij inmiddels bijna zeventien kilometer heeft afgelegd. Geniet hij onderweg van de omgeving? „Nou, ik kijk vooral naar de grond, om geen zand en water in m’n ogen te krijgen.” En verder rent hij, naar het werkeiland Neeltje Jans. „Op naar de warme chocomel.”
Bij Neeltje Jans vertellen twee vrienden uit het Zuid-Engelse Bath dat ze speciaal voor het „famous event” naar de Oosterscheldedam waren afgereisd. Toen bekend werd dat het NK Tegenwindfietsen toch niet doorging, zijn ze toch gaan fietsen, vertellen Conor Dunne en James Williams. Heen en weer. Met de wind mee haalden ze zestig kilometer per uur, in omgekeerde richting fietsten ze „stupidly slow”, zegt Williams. Morgen reizen ze weer terug. Zonder prijs.
Het waaide niet alleen te hard voor het NK Tegenwindfietsen, maar ook voor een deel van de windmolens op zee. Om schade te voorkomen werden tientallen windmolens stilgezet. De storm had het ook niet op met andere opwekkers van groene stroom. In het Zeeuwse Hansweert waaiden zonnepanelen van het dak. En veel installateurs van zonnepanelen moesten donderdag hun werk stilleggen, omdat het te gevaarlijk was om de daken op te gaan. Zonneplan, de grootste speler in de Nederlandse zonnepanelenwereld, had donderdag aan het begin van de middag zo’n 70 tot 80 procent van de installatieafspraken van die dag geannuleerd, zegt head of operations Joost Groot. „Bij windkracht 7 of meer annuleren wij de afspraak. Het laatste belletje dat ik wil krijgen, is dat onze jongens ergens vanaf gedonderd zijn.” In Zeeland werd donderdag windkracht 9 gemeten.
Dodelijke slachtoffers
In andere Europese landen vielen er meer dodelijke slachtoffers door storm Ciaràn dan in Nederland. In België overleed een kind van 5 jaar doordat het door een afgebroken tak werd geraakt en kwam er een 64-jarige vrouw om het leven door een omgewaaide boom. In Frankrijk overleed een vrachtwagenchauffeur doordat er een boom op zijn vrachtwagen viel. Een 72-jarige man kwam om het leven door een val van zijn balkon. Volgens lokale autoriteiten kwam dat door de storm, maar er wordt nog onderzoek gedaan naar de dood van de man.