Biden zegt dat er ‘echte vooruitgang’ is geboekt in vier uur durend gesprek met Xi

De Amerikaanse president Joe Biden is enthousiast over de vier uur durende ontmoeting die hij woensdag in Californië heeft gehad met de Chinese leider Xi Jinping. Hij schrijft op X dat er „echte vooruitgang” is geboekt en spreekt van „constructieve en productieve” gesprekken. De VS en China hebben onder meer afgesproken de militaire contacten weer op te pakken en samen op te trekken tegen drugs.

De verhoudingen tussen China en de Verenigde Staten zijn de laatste jaren gespannen. Het was de eerste keer in een jaar dat er een fysieke ontmoeting was tussen beide wereldleiders en de eerste keer sinds 2017 dat Xi op bezoek is in de VS. China had de communicatie op militair gebied afgebroken toen toenmalig voorzitter Nancy Pelosi van het Amerikaanse Huis van afgevaardigden in augustus 2022 Taiwan bezocht.


Lees ook
VS en China sluiten akkoord over klimaatbeleid, wantrouwen tussen de landen is deels weg

De Amerikaanse president Joe Biden begroet zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping woensdag in Woodside, Californië, voor een ontmoeting in de marge van de APEC-top in San Francisco.

Xi beschouwt Taiwan nog altijd als onderdeel van China, maar hij verzekerde Biden tijdens hun ontmoeting dat China niet van plan is militaire actie te ondernemen tegen Taiwan. Wel zei een hoge Amerikaanse functionaris na afloop tegen Reuters dat Xi omstandigheden had beschreven waaronder China wel tot militaire actie over zou kunnen gaan. Biden drong er bij Xi op aan om de aanstaande verkiezingen in Taiwan in januari 2024 te respecteren.

China beloofde woensdag ook op te treden tegen de productie van ingrediënten voor de drug fentanyl, die in de VS veel levens eist. Vlak voor de ontmoeting tussen Xi en Biden hadden de VS en China al een akkoord gesloten voor meer samenwerking in klimaatbeleid.