Biden verleent recordaantal gevangenen gratie op één dag

De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag, in de laatste weken van zijn presidentschap, in één klap gratie verleend aan zo’n 1.500 gevangenen: van „bijna 1.500 gevangenen” werd de straf verminderd, van 39 anderen werd de straf kwijtgescholden. Dat meldt het Witte Huis in een verklaring. Het is de grootste eendaagse gratieverlening in de moderne geschiedenis.

De gevangenen van wie de straf werd kwijtgescholden, zijn allen veroordeeld voor misdaden waar geen geweld aan te pas is gekomen, laat het Witte Huis weten. De gevangenen wier straf is verminderd waren tijdens de coronapandemie al minstens een jaar onder huisarrest geplaatst, en zijn later met succes gereïntegreerd in de maatschappij.

Dat vertrekkende presidenten aan het einde van hun termijn gratie verlenen aan gevangenen is een bekend gegeven in de Verenigde Staten. Zo verleende Barack Obama in één dag aan 317 gevangenen die vastzaten voor druggerelateerde misdaden. Donald Trump verleende aan 237 gevangenen gratie, onder wie zes van zijn hoge adviseurs die veroordeeld waren voor fraude.

Gratie komt na bevoorrechten eigen zoon

De beslissing komt na grote controverse rondom de gratieverlening van Joe Biden aan zijn zoon Hunter, die dreigde vast te komen zitten wegens verboden wapenbezit en belastingontduiking. De verontwaardiging over deze beslissing was groot, en leefde met name onder mede-Democraten. Zij stelden dat in plaats van slechts zijn eigen zoon te bevoorrechten, Biden deze macht beter had kunnen gebruiken om minder geprivilegieerden gratie te verlenen.

Het Witte Huis laat weten dat Biden van plan is gratie te verlenen aan andere „individuen veroordeeld voor geweldloze misdaden, veroordeeld op grond van verouderde wetten, beleid of praktijken” waardoor zij een langere staf kregen dan ze nu zouden krijgen. Tegenstanders van de doodstraf leggen momenteel ook druk op de president om voor het einde van zijn presidentschap de federale dodencel leeg te maken. De vertrekkende president is tegen het doodvonnis en heeft sinds 2021 besloten om voorlopig niemand te laten executeren. Trump daarentegen is een fervent voorstander van de doodstraf.