Biden vanuit Oval Office: ‘We staan op een keerpunt in de geschiedenis’

Zeker 21 journalisten omgekomen sinds begin oorlog

Sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas zijn zeker 21 journalisten omgekomen, waaronder zeventien Palestijnen. Dat meldt het Committee to Protect Journalists (CPJ) in een nieuwe update. Nog eens acht journalisten zijn gewond geraakt terwijl ze hun werk deden, drie journalisten worden momenteel vermist of worden ergens vastgehouden.

De aantallen kunnen nog oplopen, meldt het CPJ, dat nog onderzoek doet naar meldingen over „andere journalisten die gedood, vermist, vastgehouden, verwond of bedreigd zouden zijn”. Volgens de organisatie lopen journalisten in Gaza grote risico’s door het ophanden zijnde grondoffensief van het Israëlische leger en de luchtaanvallen die het land uitvoert op Gaza.

Biden vanuit Oval Office: ‘We staan op een keerpunt in de geschiedenis’

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn land donderdagavond lokale tijd toegesproken in een zeldzame toespraak vanuit het presidentiële Oval Office. „Dit is een van de momenten waarop de beslissingen die we vandaag nemen, de toekomst voor de komende decennia zullen bepalen”, aldus Biden, die vooral sprak over de situatie in Israël en Oekraïne, twee landen die uitgebreide militaire steun ontvangen van de VS. „We staan op een keerpunt in de geschiedenis”, zei hij.

Biden noemde terreurbeweging Hamas en de Russische president Vladimir Poetin in één zin. „Dit hebben ze gemeen: ze willen allebei een naburige democratie volledig vernietigen”, aldus de Amerikaanse president, die pas voor de tweede keer in zijn presidentschap een toespraak vanuit het Oval Office hield.

Biden kondigde in zijn toespraak, zoals eerder werd verwacht, tientallen miljarden dollars aan militaire steun aan voor Israël. „We gaan ervoor zorgen dat de Iron Dome de lucht boven Israël blijft bewaken”, zei Biden. „We moeten er in Israël voor zorgen dat ze krijgen wat ze nodig hebben om hun mensen te beschermen, vandaag en altijd.” Naast Israël ontvangen ook Oekraïne en Taiwan militaire steun. Precieze details over het steunpakket zijn niet bekendgemaakt.

„Hoe moeilijk het ook is, we kunnen de vrede niet opgeven, we kunnen een tweestatenoplossing niet opgeven”, zei de Amerikaanse president over het conflict tussen Israël en de Palestijnse gebieden. Hij benadrukte dat „de VS zich blijft inzetten voor het recht van de Palestijnen op waardigheid en zelfbeschikking. De daden van Hamas nemen dat niet weg.”

Joe Biden vanuit het Oval Office. Foto Jonathan Ernst / EPA

Zware schade aan eeuwenoude Grieks-orthodoxe kerk in Gaza-stad na explosie

Een Grieks-orthodoxe kerk in Gaza-stad, gebouwd in de 12e eeuw, is zwaar beschadigd door een explosie. Dat meldt onder meer The Wall Street Journal. Tientallen Palestijnse families schuilden in de kerk op het moment van de ontploffing. Reddingswerkers moesten, nadat een deel van de kerk was ingestort, mensen onder het puin vandaan halen.

Volgens Al Jazeera zijn er zeker acht doden gevallen. De zender zegt dat de explosie kwam door een Israëlische luchtaanval. Het orthodoxe patriarchaat van Jeruzalem heeft het geweld veroordeeld. „Het aanvallen van kerken en hun instellingen, samen met de schuilplaatsen die ze bieden om onschuldige burgers te beschermen, vooral kinderen en vrouwen die hun huis hebben verloren door Israëlische luchtaanvallen op woonwijken in de afgelopen dertien dagen, is een oorlogsmisdaad”.

Westerse landen roepen burgers op om Libanon zo snel mogelijk te verlaten

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hebben hun burgers donderdag opgeroepen om Libanon te verlaten. Aanleiding zijn de oplopende spanningen tussen de in Libanon gevestigde militie Hezbollah en Israël, die elkaar haast dagelijks met raketten bestoken. „We raden Amerikaanse burgers in Libanon aan de nodige maatregelen te nemen om het land te verlaten; er zijn momenteel nog commerciële opties beschikbaar”, zo meldt de Amerikaanse ambassade in Beiroet.

Op donderdag gaf het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ook een wereldwijde waarschuwing uit, waarin Amerikaanse burgers in het buitenland worden opgeroepen extra voorzichtig te zijn, omdat de kans op „terroristische aanslagen, demonstraties of gewelddadige acties tegen Amerikaanse burgers” is toegenomen. Daarnaast zijn de afgelopen dagen Amerikaanse militaire bases in Irak en Syrië aangevallen met drones, schrijven Amerikaanse media.

De Britse ambassade in het land raadt burgers aan te vertrekken „zolang er nog commerciële opties beschikbaar zijn”. Daarnaast worden burgers opgeroepen gebieden te vermijden waar demonstraties worden gehouden. Ook landen als Frankrijk, Spanje Canada en Australië raden burgers af nog naar Libanon af te reizen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken scherpte het reisadvies voor bepaalde delen van Libanon twee dagen geleden aan. Het grensgebied van tussen Israël en Libanon is inmiddels rood, wat betekent dat reizen wordt afgeraden. „Beide landen voeren in het grensgebied raketaanvallen uit en er wordt met scherp geschoten”, schrijft het ministerie.