Biden: ‘NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne niet nodig voor vredesdeal met Rusland’
Vrede in Oekraïne betekent niet per definitie dat het land deel wordt van de NAVO, zei Joe Biden woensdag in een interview met Time. „Vrede betekent ervoor zorgen dat Rusland Oekraïne nooit, maar dan ook nooit, nooit bezet,” volgens de Amerikaanse president. Dat houdt in dat de Verenigde Staten wapens zal leveren zodat Oekraïne zichzelf kan verdedigen, maar geen NAVO-lidmaatschap.
Dit staat haaks op de verlangens van Oekraïne. Al ruim een jaar is duidelijk dat Oekraïne wil toetreden tot de NAVO, maar onder lidstaten is er geen consensus: een minderheid van enkele Oost-Europese landen is fervent voorstander, andere landen zijn terughoudend. Wel hebben een aantal lidstaten, net als de Verenigde Staten, Oekraïne beloofd militaire steun te bieden voor de lange termijn.
Biden sloeg ook een uitnodiging van Volodymyr Zelensky af om fysiek aanwezig te zijn bij een vredestop in Zwitserland volgende week. Vicepresident Kamala Harris en veiligheidsadviseur Jake Sullivan zullen de Verenigde Staten daar vertegenwoordigen.
Welkom in dit blog
In dit blog volgt NRC de oorlog in Oekraïne en de ontwikkelingen die daarmee te maken hebben. Lees ons vorige blog hier terug.
Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt voor sancties tegen ICC na arrestatiebevelen Israël
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag ingestemd met een wetsvoorstel dat sancties aan het Internationaal Strafhof (ICC) oplegt, blijkt uit een stemmentelling. „Dit zendt een krachtige boodschap naar het ICC dat we hun buitensporige aanvallen op Israël niet zullen tolereren,” lichtte initiatiefnemer, Republikein Chip Roy, toe. Daarmee verwijst hij naar de arrestatiebevelen die de openbaar aanklager van het ICC twee weken geleden uitvaardigde tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en defensieminister Yoav Gallant.
247 van 435 leden van het Huis zijn vóór het Republikeinse plan: alle Republikeinen, met uitzondering van twee die alleen „aanwezig” stemden, en 42 Democraten. Volgens het wetsvoorstel zou ieder die bijdraagt aan het ICC-onderzoek, en hun familieleden, toegang tot de VS ontzegd worden. Bestaande visa zouden worden ingetrokken. En ze zouden geen eigendommen in de VS meer mogen hebben.
Vanwege de magere steun vanuit de Democraten is de verwachting dat het plan niet door de Senaat zal komen, waar zij een meerderheid hebben. De regering van president Joe Biden steunt het voorstel niet. Hoewel die zich „grote zorgen” maakt over „de achteloze haast van de aanklager van het ICC om arrestatiebevelen uit te vaardigen,” verzet ze zich tegen sancties, reageerde het Witte Huis maandag. „Er zijn effectievere manieren om Israël te verdedigen.”