Biden: Israëls aanvallen in Gaza zijn „over de top”

Biden: Israëls aanvallen in Gaza zijn „over de top”

De Amerikaanse president Joe Biden vindt Israëls aanvallen in Gaza „over de top”. Dat zei hij tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post is het zijn scherpste kritiek op Israël sinds de oorlog begon op 7 oktober.

Biden zei een langdurige wapenstilstand te willen bewerkstelligen. Verder wil hij helpen de betrekkingen tussen Israël en Saudi-Arabië te verbeteren en meer humanitaire hulp aan Gaza te verlenen.

Nieuwe onderhandelingen over een wapenstilstand zijn op niets uitgelopen. Hamas stelde een bestand voor van 4,5 maand. Dit werd afgewezen door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die stelde dat de „totale overwinning” van Israël de enige oplossing is.

Biden staat onder toenemende druk in eigen land om Israël tot een staakt-het-vuren te bewegen. Volgens de Palestijnse autoriteiten zijn er meer dan 27.000 mensen in Gaza gedood.

Donderdag bombardeerde Israël Rafah, bij de grens met Egypte, waar meer dan de helft van de bevolking van Gaza naartoe is gevlucht om de Israëlische aanvallen. De Amerikaanse regering heeft verklaard een grote aanval op Rafah niet te steunen.

De Amerikaanse president Joe Biden tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Foto EPA/Sipa

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de oorlog tussen Israël en Hamas en de spanningen in het Midden-Oosten die daarmee te maken hebben.
Lees hier ons vorige blog terug