Betoging in Amsterdam voor burgerrechten en tegen kabinet: ‘Ik loop mee omdat er verschillende dingen misgaan’

Van Plant een Olijfboom tot Extinction Rebellion en van het Woonprotest tot verschillende lhbtiaq+-organisaties. Duizenden mensen demonstreerden zaterdag in Amsterdam tegen het huidige kabinet, voor burgerrechten en solidariteit. Zeker 240 organisaties sloten zich aan bij De Straat Op. De demonstratie trok daardoor een bont gezelschap aan.

Bij het Homomonument in Amsterdam verzamelen zich een uur voor de demonstratie een tiental mensen. Zij zijn voor een groot deel bij elkaar getrommeld door de Amsterdamse dj en schrijver Joost van Bellen. „We lopen mee als regenbooggemeenschap, als queergemeenschap, omdat onze rechten onder vuur liggen”, zegt hij. „Het gaat verschrikkelijk achteruit met de acceptatie. De transgenderwet wordt in de Tweede Kamer niet eens behandeld. Conversietherapie is in Nederland nog altijd mogelijk. Stel je voor dat je als heteroseksueel gedwongen wordt om homoseksueel te worden?”

Om hem heen verzamelen steeds meer mensen zich in de regen. Sommigen hebben pridevlaggen bij zich en ze krijgen protestborden uitgereikt met daarop teksten als: ‘Hoera! Ik ben anders’, ‘Gewoon jezelf kunnen zijn’ en ‘Stop de heksenjacht op transgenders’.

Demonstranten luisteren naar toespraken. Zeker 240 organisaties sloten zich aan bij de demonstratie. Foto Bram Petraeus

Negatief reisadvies

Van Bellen heeft een rode muts op met daarop de woorden ‘Make antifascism great again’. „Je merkt het aan Wilders die Trump napraat”, vervolgt hij. „Dat er alleen biologische mannen en vrouwen zouden bestaan. Trans personen en non-binaire personen worden ontmenselijkt.”

De dj, die zich tegenwoordig ook activist noemt, is getrouwd met een man. „Er is een negatief reisadvies voor onze gemeenschap voor de Verenigde Staten, die we toch altijd als een bondgenoot zagen. En dat valt opeens weg. Het is sowieso wereldwijd steeds moeilijker voor ons om te reizen.” Van Bellen maakt zich zorgen en hij is bang. „Maar niet bang genoeg om niet meer mee te lopen. Ik ben strijdbaar. En zeker voor mijn transgender vrienden en familie. Ik sta achter ze en naast ze. En als het moet, sta ik voor ze.”

Veel mensen zullen zich misschien afvragen waarom queerorganisaties samenlopen met een mars voor Palestina of klimaatrechtvaardigheid. maar ik denk dat alles met elkaar verbonden is

Talisa Harjano
betoger

De mensen die zich bij de lhbtiaq+-organisaties bij het Homomonument hebben aangesloten, lopen langzaam richting de Dam. „Veel mensen zullen zich misschien afvragen waarom queerorganisaties samenlopen met een mars voor Palestina of klimaatrechtvaardigheid”, zegt Talisa Harjano. „Maar ik denk dat alles met elkaar verbonden is. We kennen allemaal een vorm van onderdrukking.” Ze draagt meerdere vlaggen mee: onder meer de transvlag, de non-binaire vlag en de Palestijnse vlag. Om haar hals heeft ze een keffiyeh. „Ik sta hier vandaag om samen te zijn. Om solidair te zijn met het Palestijnse volk, maar ook met mijn trans zusters en trans broeders en non-binaire personen. We kunnen al lang niet meer stil zijn.”

Demonstranten op de Dam in Amsterdam. Foto Bram Petraeus

Toeslagenouder

De Dam stroomt intussen vol met demonstranten. Senna Klap is daar ook vanaf het Homomonument naartoe gelopen. „Ik loop mee omdat er verschillende dingen zijn die misgaan, tegelijkertijd. Ik word als trans persoon steeds banger van hoe er over ons gepraat wordt in het publieke debat. En dat is ook terug te zien in de geweldscijfers.”

Op de Dam zijn veel Palestijnse vlaggen te zien, hebben mensen kreten over de liefde op een bord geschreven en proberen paraplu’s de regen tegen te houden. Op het podium komen meerdere sprekers aan het woord, ook daar is de diversiteit van de demonstratie zichtbaar. Van een toeslagenouder tot een Palestijnse activist en de Molukse trans vrouw Dinah Bons.

Lieke Weima staat namens Fossielvrij NL op de Dam. Ze wijst op een vlag die een van haar mede-demonstranten vast heeft: Stop Trump Gas. „Nederland is op dit moment een van de grootste importeurs van gas uit de Verenigde Staten en dat is het gas waarmee president Trump Europa nu chanteert. Het is ontzettend vervuilend voor de mensen die in de VS in de buurt leven van waar het gewonnen wordt en waar het verscheept en bewerkt wordt. En onze Nederlandse regering is daar medeplichtig aan.”

Dat zoveel organisaties betrokken zijn bij deze demonstratie spreekt Weima aan. „Ik denk dat het heel belangrijk is, juist in deze tijd, dat we een brede beweging vormen, en dat we ook onderling solidariteit laten zien.”

Ali Ouziri is op de demonstratie afgekomen omdat hij zijn stem wil laten horen, voornamelijk vanwege zijn Palestijnse collega en het Palestijnse volk. „Mijn collega is zes jaar geleden naar Nederland gekomen en via hem heb ik veel meegekregen. Dat heeft me erg geraakt.” Het inclusieve karakter van dit protest spreekt hem daarnaast aan. „Uiteindelijk zijn we één. En bij mij staat liefde voor elkaar op nummer één. Ongeacht je kleur of religie. Eenheid. En liefde.”