Betalen we vanaf volgend jaar 25 cent extra aan de pomp, of toch niet?

Het is het risico van tijdelijke voordeeltjes: op een gegeven moment lopen ze af en voelt wat een tijdelijk cadeautje was ineens als iets wat afgepakt wordt. De coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB zit aan te hikken tegen het vervallen van de tijdelijke verlaging van de brandstofaccijns. Schrappen betekent een plotselinge prijsverhoging van maar liefst 25,8 cent per liter benzine. Zit je ineens weer ruim boven de 2 euro per liter.

In de energiecrisis van 2022 besloot het kabinet om de accijns op brandstof te verlagen, om de prijs aan de pomp, die omhoog was geschoten door de inval van Rusland in Oekraïne, enigszins te dempen. Maar toen de regeling na iets meer dan een jaar dreigde af te lopen, durfde een meerderheid van de politieke partijen het niet aan de accijnsverlaging te schrappen. In plaats daarvan werd de regeling verlengd (en daarvoor werd een greep in het Groeifonds gedaan).

Nu komt de verlengde regeling per 1 januari 2026 ten einde, en ligt opnieuw de vraag op tafel: cadeautje schrappen en de rekening neerleggen waar die hoort (de tankende mens), of 1,6 miljard euro op de begroting vrijmaken om de accijnzen nog eens een jaartje laag houden. Het AD schreef er vanmorgen over naar aanleiding van het vragenuurtje van afgelopen dinsdag. Verantwoordelijk minister Barry Madlener ziet de bui al hangen: het Kwartje van Barry dreigt in de beeldvorming, en dat voor een PVV’er.

Het debat over het terugdraaien van de verlaging (want dat is het, in tegenstelling tot het roemruchte ‘kwartje van Kok’, dat was een gerichte verhoging) zal in de complexe puzzel rondom de Voorjaarsnota ongetwijfeld gevoerd worden. Madlener waarschuwde in het debat dat er nog meer aan zit te komen. Op basis van Europese regels zal de belasting op brandstof in de komende jaren sowieso nog eens met 18 cent per liter stijgen, nog los van de reguliere prijsschommelingen.


Liveblog
Economieblog


Vrijgeven online gokken leidt tot verdubbeling kansspelbelasting