Bert Huisjes voorlopig toch niet terug bij WNL

Omroepbaas Bert Huisjes keert voorlopig niet terug bij WNL. Dat schrijft de voorzitter van de raad van toezicht van de omroep, Loek Hermans, dinsdag in een email aan het personeel. Maandag bevestigde de raad nog bij het besluit te blijven om Bert Huisjes te laten terugkeren als bestuurder van de omroep.

Hermans schrijft: “Onze brief aan jullie heeft geleid tot een misverstand. Daarom ter verduidelijking van onze bedoelingen het volgende: Bert Huisjes komt voorlopig niet terug. Wij willen eerst dat de gesprekken in rust en zorgvuldigheid gevoerd worden. Voor ons ligt de uitkomst daarvan niet vast. Eerst daarna zal de rvt nadere beslissingen nemen.”

Een woordvoerder van de raad van toezicht van de omroep bevestigt aan NRC dat de raad eerst gesprekken wil voeren met betrokkenen over een eventuele terugkeer van Huisjes en “niet op de zaken vooruit [wil] lopen”. Huisjes was zowel hoofdredacteur als bestuurslid bij de omroep en zal in beide rollen “voorlopig niet naar kantoor komen”.

Niet openbaar gemaakt

Eind februari kwam Huisjes onder vuur te liggen na berichtgeving van het AD over ongewenst gedrag tegenover medewerkers van de omroep. De raad van toezicht liet daarop onderzoek uitvoeren door KPMG. Huisjes trad toen voorlopig terug als hoofdredacteur.

Op basis van dat niet openbaar gemaakte onderzoek concludeerde de raad onlangs dat er geen sprake was van „juridisch verwijtbaar grensoverschrijdend gedrag” van Huisjes en dat hij kon terugkeren als bestuurder. De Raad erkende dat Huisjes’ „té directieve stijl en soms horkerige manier van leidinggeven” bij medewerkers tot verdriet, gevoelens van onveiligheid en onzekerheid hebben geleid.

Onvrede

Meerdere (oud-)presentatoren hebben de afgelopen dagen hun onvrede over deze gang van zaken kenbaar gemaakt. In RTL-talkshow Renze zei oud-presentatrice Margreet Spijker het “echt een waanzinnig slecht idee” te vinden als Huisjes zou aanblijven als bestuurslid. “Moet je je voorstellen dat je een misstand hebt gemeld en dat iemand dan zegt: Bert is weer terug, er is niks gedaan aan je melding.”

Spijker zei ook met WNL-medewerkers een brief te hebben gestuurd aan de raad van toezicht van de omroep. Daarin vragen de medewerkers een kopie van het rapport van KPMG over Bert Huisjes.