Beroepscriminelen onderbrengen in een oude SS-gevangenis: is dat ‘moreel, emotioneel en historisch gezien’ onwenselijk?

Druk pratend en wijzend stuurt Jeroen van den Eijnde zijn gezinsauto over het terrein van het voormalige concentratiekamp van Vught. „Kijk”, wijst de directeur van het Nationaal Monument Kamp Vught, „daar staat nu de gevangenis, op het terrein van het kamp. Hier, dit waren de barakken, dat is nu een nieuwbouwwijk. Maar die ene barak, die daar, die is nog in oude staat.”

In de Tweede Wereldoorlog stond hier een SS-concentratiekamp, dat de Duitsers Konzentrationslager Herzogenbusch noemden. Daar zaten zo’n 32.000 mensen gevangen. Zo’n 12.000 Joden werden weggevoerd vanuit Vught, en verzetsmensen werden in het kamp gefusilleerd.

Nu zijn verleden en heden overal door elkaar heen gevlochten. Het museum is gebouwd tegen de muren van de Penitentiaire Inrichting (PI) Vught aan. Binnen die gevangenismuren zit ook het gebouw van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI), waar de gevaarlijkste criminelen van Nederland opgesloten zitten. „Meestal gaan toen en nu goed samen”, zegt Van den Eijnde. „Maar soms niet, dan schuurt het.”

Terrein PI-Vught met de oude Bunkergevangenis

Zoals nu. Het pijnpunt staat midden op het terrein van de PI Vught: de oude Bunkergevangenis. Een gebouw met 150 cellen waar tijdens de oorlog vooral mensen uit het verzet zaten opgesloten, velen van hen werden tegen het einde van de oorlog in het aangrenzende bos doodgeschoten. Ook speelde zich in de Bunker begin 1944 een tragedie af: die nacht werden 74 vrouwelijke gevangenen opgesloten in cel 115. Er kwam nauwelijks zuurstof de ruimte binnen. Tien vrouwen haalden de volgende ochtend niet. Het gebouw is afgekeurd als gevangenis en wordt nu vooral gebruikt als opslagplaats. Ook wordt een keer per vijf jaar het Bunkerdrama herdacht – zoals begin dit jaar – met een klein groepje nabestaanden. Doordat het gebouw op het terrein van de PI Vught staat, is vaker en massaler herdenken vanwege de veiligheid niet mogelijk.

In dat historische gebouw moeten nu acht cellen komen, bedoeld voor gevangenen die streng beveiligd moeten worden. Dat is het gevolg van een aangenomen amendement en motie van begin februari, ingediend door Kamerleden Geert Wilders (PVV) en Ulysse Ellian (VVD). In het amendement staat dat het bij elkaar plaatsen van criminele kopstukken leidt tot „onaanvaardbare veiligheidsrisico’s”, binnen en buiten de gevangenis. Daarom zou er meer capaciteit nodig zijn om gevaarlijke beroepscriminelen te spreiden. Geschatte kosten: 30 miljoen euro. Het amendement kreeg een Kamermeerderheid, ondanks dat demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming, D66) het amendement ontraadde.


Lees ook
Hoe de Nederlandse bouw zonder scrupules de oorlog doorstond

De bouw van de Atlantikwall trok een spoor van vernieling door Den Haag. Te zien op deze foto: een bunker in wat nu de Eisenhowerlaan is, beschilderd met ramen en een deur om minder op te vallen.

Brief

Inmiddels is er commotie over het plan, nadat Trouw en Brabants Dagblad hadden bericht over een brief van zeven experts aan minister Weerwind, waarin ze hem oproepen om geen criminelen te huisvesten in een voormalige SS-strafgevangenis. De brief, die NRC inzag, is ondertekend door onder meer de voorzitter van het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers, een emeritus hoogleraar op het gebied van oorlogserfgoed, een zoon van een overlevende van Kamp Vught en directeur Van den Eijnde van het Nationaal Monument Kamp Vught. Ze schrijven dat het plaatsen van de cellen „onherstelbare schade” aan het monument zou aanbrengen én dat deze plek niet meer gebruikt zou moeten worden om mensen op te sluiten.

Hun standpunt wordt ondersteund door een brief van de Rijksbouwmeester, een functionaris in dienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties die aandacht heeft voor monumenten. Zijn advies werd in september gestuurd aan het ministerie van Justitie en Veiligheid, en werd – na vragen van journalisten – medio februari openbaar. De Rijksbouwmeester schrijft dat het plaatsen van cellen niet gepast of gewenst is „vanuit moreel, emotioneel, historisch opzicht”. Hij adviseert de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) naar een alternatieve oplossing op zoek te gaan.

VVD-Kamerlid Ulysse Ellian zegt dat het wél belangrijk is dat het amendement doorgaat. Hij ziet een maatschappelijk risico als te veel beroepscriminelen uit dezelfde criminele organisaties bij elkaar in de cel zitten. „Volgens mij is het in het belang van ons allemaal dat we deze categorie gevangenen meer gaan spreiden.”

Er zijn wel ontwikkelingen, zoals de bouw van het Justitieel Complex Vlissingen, een gevangenis voor 216 gevangenen met het hoogste beveiligingsniveau van Nederland. Maar die is pas rond in 2030, verwacht Ellian. „We missen nu een plek tussen de EBI en intensief toezicht in een gewone gevangenis in. Mensen die misschien uit de EBI kunnen, maar die je nog niet in een gewone gevangenis wil hebben. Voor die categorie zouden de acht cellen bedoeld zijn.”

Hekwerk van Kamp Vught, grenzend aan de PI Vught.

Museumbezoekers

Ellian zegt de historische context te kennen, maar zegt dat de bedoeling is dat cel 115 behouden blijft voor herdenkingen. Ook zegt hij dat het gebouw na de oorlog tot 2013 ook gewoon gebruikt is als gevangenis. „Wat dat betreft snap ik eigenlijk niet zo goed waar de bezwaren nu ineens vandaan komen.”

Directeur Van den Eijnde vindt het vooral belangrijk dat dit voor Nederland belangrijke oorlogserfgoed behouden blijft. „Ook over vijftig of honderd jaar moet dit gebouw er nog zijn, om het verhaal van de oorlog te kunnen vertellen aan de volgende generaties.” Dat het gebouw op het terrein van de PI Vught staat, en niet door museumbezoekers bezocht kan worden, doet daar volgens hem niets aan af. „Ik snap de urgentie en het maatschappelijk belang, maar ik kijk ook naar de urgentie op lange termijn. Dan denk ik: houd dit soort plekken nu zoveel mogelijk in authentieke staat, en ga op zoek naar een locatie op het gevangenisterrein waar die acht cellen wel probleemloos kunnen komen.” Dat de Bunker tot 2013 als gevangenis werd gebruikt, vindt Van den Eijnde „niet zo relevant. Geef een andere invulling aan het gebouw zodat het niet leeg hoeft te staan”.

VVD-KamerlidUlysse Ellian Ik snap eigenlijk niet zo goed waar de bezwaren nu vandaan komen

De vraag is nu wat minister Weerwind gaat doen. Tijdens de behandeling van het amendement ontraadde Weerwind deze, maar droeg hij als argument niet de historische context aan. Hij zei in de Kamer inhoudelijk akkoord te zijn, maar dat hij het toch ontraadde vanwege „begrotingsregels.” Zijn woordvoerder laat weten dat de minister het argument van de geschiedenis „vanwege de snelheid van de begrotingsbehandeling niet heeft uitgesproken maar wel in zijn achterhoofd had”. Ze zegt dat de minister op korte termijn met een reactie op de brief van de zeven experts zal komen.

VVD-Kamerlid Ulysse Ellian gaat ervan uit dat het amendement gewoon wordt uitgevoerd. „Het is een belangrijk antwoord op een actueel maatschappelijk vraagstuk. En ik ben ervan overtuigd dat het kan op een nette manier, met respect voor de geschiedenis.”


Lees ook
75 jaar vrijheid: hoe om te gaan met erfgoed dat blijft schuren?

Crossing Time van Isabel Nielen en  Beeldjutters in Kamp Vught.