Bent u van Team Wolf?

Praktisch ingesteld filosoof Bart Brandsma gaat aan een tafeltje zitten. Hij schenkt zichzelf een glas water in en begint een monoloog. Saai? Allerminst. Hij wijdt ons in zes afleveringen van ongeveer 35 minuten in zijn denkkader polarisatie, dat de opbrengst is van jarenlange bestudering van dit fenomeen. Dat begon in 2001, toen, na de aanslagen op de Twin Towers, de wereld opeens alleen maar bestond uit moslims en niet-moslims. Brandsma zelf kreeg de rol van niet-moslim toebedeeld. Is het mogelijk, vroeg hij zich af, om aan het zwart-witdenken en die rol te ontkomen en wat moet ik daarvoor doen?

Sindsdien is hij zich gaan verdiepen in het wij/zijdenken. Polarisatie kent een aantal basiswetten en rollen. Soms word je in zo’n rol geduwd, soms pak je hem zelf. Op basis van zijn kennis maakte hij een polarisatiekaart. Dit klinkt behoorlijk academisch en klinisch, maar dat is het zeker niet. Dat komt doordat de monologen goed zijn opgebouwd – Brandsma resumeert regelmatig – en door de tussengevoegde polarisatiefragmenten uit de media die duidelijk laten zien hoe het werkt.

Een journalist vraagt, in een uitzending over de terugkeer van de wolf in Nederland aan een wetenschapper: „Bent u van Team Wolf of niet?” De wetenschapper is een beetje in de war. „Nee,” zegt hij, „ik bestudeer de wolf.” „O,” zegt de journalist, „en persoonlijk, voor of tegen?”

Je wordt ingedeeld, geclassificeerd, tegenover elkaar geplaatst, wil Brandsma hier maar mee zeggen, daar moet je als wetenschapper op voorbereid zijn. Ook al denk jij dat je neutrale kennis aandraagt, je produceert brandstof. Wees je daarvan bewust.