Belgische blokkades trekken ook Nederlandse boeren naar Hazeldonk: bier, broodjes en brandende autobanden

Hij is hier „puur om de Belgen te steunen”. Hidde Hofman (20) uit het West-Brabantse Klundert is al ruim dertig uur wakker en staat sinds middernacht bij een grote stapel brandende autobanden en hout, midden op de snelweg A16 tussen Antwerpen en Breda, op de Belgisch-Nederlandse grens bij Hazeldonk. Hofman werkt bij een loonwerkersbedrijf uit het Brabantse Terheijden. „Ik wist van niets. Mijn baas gaf mij een dag vrij en zei ineens dat ik hier naartoe moest rijden.” Achter hem staan een tractor en een caravan, van de dochter van zijn baas. „Als ik moe word, ga ik daar even liggen.”

De Nederlanders zijn met twintig trekkers present. Levensliederen schallen door de speakers, verkeer uit Vlaanderen wordt op verzoek van de politie sinds een uur mondjesmaat doorgelaten. Truckers toeteren luid en steken hun duim omhoog, bij wijze van steunbetuiging. Aan de andere zijde van de middenberm staan zowat tweehonderd Vlaamse boeren zich op te warmen bij een groot vuur, dat gedurig van brandstof wordt voorzien door vrachtwagens met houten pallets. Er zijn broodjes en er is heel veel bier. Tot opluchting van velen is zojuist zelfs een snackkar gearriveerd. Ernaast staan de boeren te wateren, in de vettige klei. „Wij staan hier voor onze toekomst”, zeggen acht „boerenzonen” die later de bedrijven van hun ouders zouden willen overnemen. Mits hun dat niet onmogelijk wordt gemaakt door, onder andere, de Vlaamse regering.


Lees ook
Colonnes trekkers rijden door Europa. Waarom overal boeren de straat op gaan

Poolse boeren protesteren in Zbuczyn, eerder deze week. Hun protest richt zich vooral tegen het Europese landbouwbeleid.

Nederlandse boeren ‘ingedut’

Het parlement, legt actieleider Jelle Pauwels uit, heeft vorige week een „stikstofdecreet” aangenomen dat is „gebaseerd op foutieve en bewust gefraudeerde cijfers” en het boeren „vrijwel onmogelijk” maakt om hun bedrijf uit te breiden. Pauwels (39) woont in het Vlaamse dorp Vlimmeren en bestiert een loonwerkersbedrijf. Pauwels: „Boeren mogen nog uitbreiden mits zij allerlei nieuwe systemen gebruiken, maar daarbij is de drempelwaarde veertig keer zo hoog als voor de industrie. En er worden rekenmodellen gebruikt waarvan bekend is dat er 70 procent afwijking op zit.” Achter Pauwels is een protestbord geplaatst met een tekst gericht tegen de Vlaamse minister Zuhal Demir die omwille van de goede smaak hier helaas niet kan worden weergegeven. Pauwels: „Als deze plannen worden doorgevoerd, zullen er in deze regio veertig van de honderd bedrijven verdwijnen.” Oorzaak zijn volgens hem niet alleen de stikstofregels maar ook plannen om natuurgebieden uit te breiden. „Alle boeren moeten daar weg.”

De actie om de grens op drie plaatsen tegelijkertijd te blokkeren, is goed gecoördineerd, vertelt Pauwels, door de Vlaamse tak van de Nederlandse actiegroep Farmers Defence Force, waarvan hij ondervoorzitter is. Rond middernacht stonden er naar zijn zeggen vijfhonderd Vlaamse tractoren op de A16, met duizend deelnemende actievoerders. Men wil zo lang mogelijk blijven. Het vuur knettert, zwarte rook walmt op. Af en toe ontploft een spuitbus die kennelijk in het vuur is gegooid en die met veel gekletter op de snelweg belandt.

Tot opluchting van velen is zojuist zelfs een snackkar gearriveerd. Ernaast staan de boeren te wateren, in de vettige klei

Sympathie hebben de Vlaamse boeren volop. Zoals van Jan Donckers (68) uit het Vlaamse Meer, net over de grens. Hij is op de fiets geklommen nadat hij vanmorgen vroeg op een smal weggetje waar hij woont, veel uitwijkende vrachtwagens zag rijden. Donckers: „De industrie mag veel meer stikstof uitstoten dan de boeren. Dat klopt niet. De haven van Antwerpen is voor Vlaanderen alles en de boeren moeten de pijn maar uitzweten. Dat is verkeerd. Er zal minder uitstoot moeten komen, maar niet op deze manier.”

De leider van Farmers Defence Force in Nederland, Mark van den Oever, maakte vrijdag even verderop zijn opwachting, bij de blokkade van de snelweg A67 in Oost-Brabant. Aan de telefoon vertelt hij dat de boerenacties in het buitenland „motiverend” werken op de Nederlanders. „Veel boeren zijn hier een beetje in slaap gesukkeld, maar we gaan weer meer actievoeren.” Vooral tegen maatregelen die het huidige kabinet ondanks zijn demissionaire staat volgens hem nog neemt. „Die gaan een boerenbedrijf 50.000 euro in een jaar kosten.” Ook zijn er plannen om met veel boeren uit verschillende landen naar Brussel op te stomen, op 4 juni, twee dagen voor de Europese verkiezingen. „Daar gaan we ons laten horen.”


Lees ook
Tijdens het boerenprotest in Arnhem is het de boeren vooral om het signaal te doen

Boeren voeren actie bij het provinciehuis van Gelderland. Zij komen om een petitie aan te bieden aan de Gelderse commissaris van de Koning Henri Lenferink en landbouw-gedeputeerde Harold Zoet (BBB). Op meerdere locaties in Nederland hebben zich boeren verzameld om actie te voeren.