België onderzoekt Russische inmenging in Europees Parlement

Het Belgische openbaar ministerie onderzoekt de inmenging van Rusland in het Europees Parlement. Dat maakte de Belgische premier Alexander De Croo vrijdag bekend op een persconferentie. Het onderzoek volgt op onthullingen over het netwerk rond Voice of Europe. Europarlementariërs zouden zijn benaderd en betaald voor de promotie van Russische propaganda.

De Belgische inlichtingendienst heeft volgens de premier bevestigd dat het netwerk bestaat en in verschillende EU-landen, waaronder België, actief is. „De contante betalingen vonden niet plaats in België, maar de inmenging wel.” In de hoofdstad Brussel vinden veel vergaderingen van het Europees Parlement plaats, de parlementsleden hebben er ook elk een werkplek. Juist in België ging vorige week een wet in die volgens De Croo „expliciet” gericht is op de aanpak van inmenging. Het Belgische parket laat aan De Standaard weten dat het onderzoek donderdag is geopend.

Onderzoek op EU-niveau

België, dat een halfjaar voorzitter is van de Europese Unie, roept daarnaast de justitie-apparaten van alle EU-lidstaten op om ook op Europees niveau een onderzoek te starten. Dat zou moeten gebeuren via Eurojust, het agentschap waarin alle openbare ministeries van de EU samenwerken.

„We kunnen de Russische bedreiging in ons midden niet tolereren”, zegt De Croo. Door meer pro-Russische kandidaten te helpen verkiezen in het Europees Parlement wil Moskou volgens Belgische premier „het pro-Russische verhaal in die instelling versterken”. Dat zou Rusland „op termijn” ook voordeel opleveren in Oekraïne.

In het Europees Parlement zelf is bezorgd gereageerd op de Russische inmenging. Leden van de liberale en groene fracties drongen al aan op onderzoek naar Russische beïnvloeding. Tijdens zijn persconferentie wilde De Croo vrijdag niet zeggen welke parlementariërs verdacht worden.

Volgens De Standaard gaat het om Nederlanders en Duitsers. In Nederland ligt Forum voor Democratie (FVD) onder het vergrootglas als het om Russische inmenging gaat. Marcel de Graaff zetelt namens Forum in het Europees Parlement. In betogen vol complottheorieën sprak hij de afgelopen weken onder meer over Oekraïense orgaanhandel en pedonetwerken.

Twee andere Nederlandse leden van het Europees Parlement, Kim van Sparrentak (GroenLinks) en Paul Tang (PvdA) hebben vrijdag een brandbrief aan de Europese Commissie gestuurd. Daarin beschrijven ze hun zorgen over desinformatie in aanloop naar de Europese verkiezingen van juni.


Lees ook
Met omkoopschandaal Voice of Europe wordt een Europees netwerk van Russische beïnvloeding blootgelegd

Zakenman en politicus Viktor Medvedtsjoek (bijnaam: ‘de zwarte prins’)  met de Russische president Vladimir Poetin in 2019.