Beleggers reageren voorzichtig positief op Franse uitslag

Na de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen is de stress op de financiële markten over de Franse overheidsbegroting iets afgenomen. Zondag werd het radicaal-rechtse Rassemblement National (RN) met 33,1 procent van de stemmen de grootste partij, gevolgd door het linkse Nouveau Front Populaire (28 procent) en de alliantie van president Emmanuel Macron (20 procent).

Beleggers lijken ervan uit te gaan dat noch radicaal-rechts, noch links bij de tweede ronde van de verkiezingen, aanstaande zondag, de absolute meerderheid zal bemachtigen in de Franse Assemblée Nationale. Dat maakt het lastiger voor de partijen om hun plannen voor fors hogere overheidsuitgaven uit te voeren.

Het verschil in rente op tienjarige staatsobligaties tussen Frankrijk en Duitsland – een veelbekeken stressindicator – werd maandag iets kleiner. Deze spread – in feite de risicopremie die beleggers eisen van Frankrijk, bovenop de Duitse rente – nam af van ruim 0,8 procentpunt in het weekend naar 0,75 procentpunt maandagmiddag. Een paar maanden geleden lag de spread nog op zo’n 0,5 procentpunt, maar hij schoot omhoog toen president Macron vlak na de Europese verkiezingen op 9 juni vervroegde parlementsverkiezingen uitschreef.

De Parijse aandelenbeurs opende maandagochtend 2,5 procent hoger, al verdampte deze winst gedeeltelijk in de loop van de middag.

De koers van de euro ten opzichte van de dollar stond maandag iets in de plus – een teken dat beleggers het risico van een door Frankrijk veroorzaakte eurocrisis lager inschatten.

De Franse staatsfinanciën staan er niet florissant voor. De staatsschuld van het op één na grootste euroland bedraagt zo’n 110 procent van het bbp. Het Franse begrotingstekort kwam in 2023 uit op 5,5 procent van het bbp, fors boven het EU-maximum van 3 procent. Veel van de geplande nieuwe uitgaven van radicaal-rechts en links zijn ongedekt, alhoewel vooral radicaal-rechts de afgelopen weken de plannen afzwakte om over te komen als verantwoordelijke partij.


Lees ook

Franse schuldenstress kan ook probleem voor Europa worden

Het zakendistrict La Défense in het westen van Parijs, eind maart. De Franse zakenwereld vreest het effect van de verkiezingen van zondag op de financiële markten.