Beleef de ‘gruwelijkste scheepsreis uit de geschiedenis der Nederlanden’ met deze podcast

Grote hoorspelen, met veel acteurs, grootse geluidseffecten en muziek, zijn een zeldzaamheid in podcastland. Batavia is er zo een.

Het is een fijn, ruig, ouderwets en toch modern Vlaams/Nederlands hoorspel, gemaakt door het Vlaamse Geluidshuis (met AD en HUMO), beroemd om zijn mooie, prachtig opgenomen en vormgegeven hoorspelen.

We reizen mee met het vlaggenschip van de VOC, de Batavia, naar het Oosten in 1628. Het schip zelf, dat een woeste, krachtige Vlaamse stem heeft, is de verteller. Het loodst ons over de wereldzeeën tijdens de waargebeurde reis, de gruwelijkste scheepsreis uit de geschiedenis der Nederlanden.

We rollen onderdeks met de kotsmisselijke matrozen van de ene naar de andere kant van het schip, de wind buldert, het schip kraakt en kreunt, de zee zwalpt en de acteurs schreeuwen verwensingen boven de muur van geluid uit.

We zijn in deze ‘audiofilm’ getuige van wreedheden, verraad en vriendschap in vreselijke omstandigheden, kortom, we maken een levensechte tocht met de Batavia, maar gelukkig wel zonder scheurbuik en zonder zelf drenkeling te worden. Gelukkig worden we ook niet vermoord in opdracht van psychopaat Hieronymus Corneliszoon, opperkoopman van de VOC.