Belastingdienst vergat dat Baudet ruim 40.000 euro moet terugbetalen

Thierry Baudet moet 41.595 euro aan Kamerinkomsten uit 2021 terugstorten aan de Belastingdienst. Dat schrijft de Volkskrant maandag. Baudet verdiende het bedrag met neveninkomsten, maar de FVD-leider is er principieel op tegen om die door te geven. Kamerleden zijn dat verplicht, maar de Belastingdienst maakte daar na Baudets weigering lange tijd geen melding van bij de griffier van de Tweede Kamer. Het ministerie van Financiën bevestigt aan NRC dat een Kamerlid het bedrag alsnog moet terugbetalen, zonder te bevestigen dat het om Baudet gaat.

Kamerleden moeten hun bijverdiensten doorgeven om de schijn van belangenverstrengeling weg te nemen. Zij verdienen bijvoorbeeld geld vanwege een bestuursfunctie in een vereniging of ze krijgen betaald voor het schrijven van een column. Als het neveninkomen hoger uitvalt dan 14 procent (circa 18.000 euro), moet een Kamerlid een deel van het salaris terugstorten. Als een parlementariër een ton extra bijverdient, kan de griffier van de Tweede Kamer een derde van het salaris terugvorderen.

Kamerleden die het vertikken om binnen zes maanden hun neveninkomsten op te geven, zoals Baudet, moeten in alle gevallen een derde van hun salaris terugbetalen. Hoewel de FVD-leider per formulier aangaf dat hij over 2021 geen neveninkomsten wilde opgeven, maakte de Belastingdienst formeel geen melding van de weigering bij de griffier. Daardoor heeft de griffier over die periode het bedrag niet op Baudets salaris ingehouden. De Belastingdienst laat weten nu alsnog formeel melding te gaan doen.

‘Dure principes’

Over 2023 wilde de FVD-voorman evenmin inzage geven in zijn bijverdiensten, maar toen heeft de Belastingdienst wel melding gemaakt bij de griffier, schrijft de Volkskrant. Door de principekwestie zou Baudet in totaal 85.000 euro mislopen. Baudet heeft aan de krant laten weten dat hij overweegt om voortaan wél mee te werken, omdat het niet opgeven van neveninkomsten „wel hele dure principes” zijn.

In 2022 werd Baudet al een week geschorst, omdat zijn neveninkomsten niet in een openbaar register stonden vermeld. Volgens het College van onderzoek integriteit Tweede Kamer lieten de FVD-voorman en zijn partijgenoten Gideon van Meijeren en Freek Jansen het na om te melden dat ze bestuurders waren van de uitgeverij Amsterdam Media Group. Ook zou Baudet nevenfuncties bij THPB Media B.V. – een uitgeverij verbonden aan de partij – en Forum voor Democratie B.V., dat zich bezighoudt met commerciële activiteiten, niet hebben geregistreerd.