Bekende Al Jazeera-journalist Hossam Shabat gedood door Israëlische luchtaanval

Bij Israëlische luchtaanvallen zijn maandag opnieuw twee journalisten in Gaza gedood. Eerst werd de Palestijnse journalist Mohammed Mansour, correspondent voor Palestine Today TV, gedood door een luchtaanval op zijn huis ten noorden van Khan Younis. Al Jazeera-journalist Hossam Shabat berichtte daarover op sociale media. Kort daarna kwam hij zelf om door een luchtaanval op zijn auto in het noorden van Gaza.

In een video die door Shabats collega Anas al-Sharif werd gedeeld op sociale media, is te zien dat zijn lichaam en de lichamen van anderen naast een auto liggen.

De 23-jarige Shabat was een bekende journalist voor de Arabischtalige zender Al Jazeera Mubasher, hij deed de afgelopen achttien maanden continu verslag vanuit Gaza in zeer gevaarlijke omstandigheden. Toen Israël het noorden van Gaza opnieuw belegerde in oktober 2024, en de regio een volledige blokkade oplegde en grotendeels verwoestte, was Shabat een van de weinige journalisten die ter plaatse verslag bleef doen.

Dreigementen

Diverse collega’s van Shabat bij nieuwszender Al Jazeera werden eerder door Israëlische aanvallen gedood, onder wie cameraman Samer Abu Daqqa, Ismail al-Ghoul, en Hamza al-Dahdouh. „We zijn geen criminelen”, zei Hossam Shabat na de dood van zijn collega Ismail al-Ghoul, die eveneens werd gedood door een Israëlische luchtaanval op zijn auto.

Eerder raakte Shabat gewond tijdens zijn verslaggeving in Gaza. Al langere tijd werd hij bedreigd door de Israëlische autoriteiten. In december 2023 zei hij een telefoontje te hebben ontvangen van een Israëlische inlichtingenofficier terwijl hij in Beit Hanoun in Noord-Gaza verbleef, die hem opdroeg te vertrekken omdat anders zijn huis zou worden gebombardeerd.

Diverse collega’s van Shabat bij nieuwszender Al Jazeera werden eerder gedood door Israëlische aanvallen

In oktober vorig jaar claimde Israël dat Shabat en vijf andere journalisten in Gaza lid waren van de militante tak van Hamas of Islamitische Jihad, en bestempelde hen daarmee als ‘terroristen’ en doelwit. Shabat schreef op X dat de „valse beschuldigingen neerkomen op een moordpoging”.

Dergelijke beweringen deed Israël ook bij andere journalisten die het doodde in Gaza. In een reactie schreef het Committee to Protect Journalists (CPJ) afgelopen oktober dat Israël „herhaaldelijk soortgelijke onbewezen beweringen [heeft] gedaan zonder geloofwaardig bewijs te leveren”.

Doelgerichte aanvallen

Israël heeft in Gaza doelgericht journalisten aangevallen, zo blijkt uit rapportage van onder meer Reporters Without Borders en het CPJ. Volgens cijfers van het CPJ zijn er in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever sinds oktober 2023 zeker 162 Palestijnse journalisten en medewerkers van media gedood. De organisatie spreekt van de dodelijkste periode voor journalisten sinds het enkele decennia geleden begon met het verzamelen van data.


Lees ook

‘Zij kunnen de catastrofe niet meer laten zien: dit zijn de 103 gedode journalisten in Gaza’

Rouwende mensen  bij de begrafenis van Samer Abu Daqqa. De Al-Jazeera cameraman maakte in december 2023  een reportage over een gebombardeerde school in Khan Younis, toen er een Israëlische raket insloeg.

„Journalisten zijn burgers en het is illegaal om hen aan te vallen in een oorlogsgebied”, zei CPJ-programmadirecteur Carlos Martinez de la Serna in een reactie vanuit New York. „Telkens wanneer een journalist wordt gedood, gewond raakt, gearresteerd of wordt verbannen, verliezen we stukjes van de waarheid”, zei hij vorige maand nog over gedode journalisten in Gaza.

Persvest

De Israëlische onderdrukking van media beperkt zich niet tot Gaza – waar overigens al sinds oktober 2023 geen buitenlandse pers wordt toegelaten – maar treft ook Palestijnse journalisten op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. Een week geleden werd in de Oude Stad in Oost-Jeruzalem de journalist Latifeh Abdellatif gearresteerd, op beschuldiging van „opruiing” op sociale media.

Op dezelfde dag als de aanslagen op journalisten Hossam Shabat en Mohammed Mansour werden er bij luchtaanvallen op Gaza opnieuw tientallen Palestijnen gedood. „Ik dacht dat het voorbij was en ik eindelijk wat rust kon hebben”, schreef Shabat afgelopen vrijdag op X boven een video van hemzelf, terwijl hij gehuld in een persvest zijn helm opzet. „Maar de genocide is op volle kracht terug, en ik ben terug aan de frontlinies.”