Beëdiging Maduro in Venezuela leidt tot nieuwe sancties VS en EU

Nicolás Maduro is vrijdag in Caracas beëdigd voor zijn derde termijn als president van Venezuela, ondanks de zeer omstreden verkiezingsuitslag van juli vorig jaar. „Laat deze nieuwe presidentstermijn er een zijn van vrede, voorspoed, gelijkheid en de nieuwe democratie”, zei Maduro tijdens zijn beëdiging. De verkiezingsuitslag wordt door de Venezolaanse oppositie en de internationale gemeenschap als onrechtmatig gezien.

Als reactie op de inauguratie hebben de Verenigde Staten de beloning voor „informatie die kan leiden tot de arrestatie en/of veroordeling” van Maduro en zijn minister van Binnenlandse Zaken Diosdado Cabello verhoogd naar 25 miljoen dollar (ongeveer 24,4 miljoen euro).

Ook kondigen zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie nieuwe sancties aan tegen invloedrijke Venezolanen. De VS sanctioneren acht individuen, onder wie de directeur van het staatsoliebedrijf van Venezuela. De EU komt met sancties tegen vijftien Venezolanen, waaronder leden van de nationale kiesraad van het land. Die vijftien zijn onder andere onderworpen aan een reisverbod in de Europese Unie.

Oppositie

Volgens de oppositie zou Edmundo González met overmacht de meeste stemmen hebben binnengehaald. González ontvluchtte Venezuela na de verkiezingen en vroeg politiek asiel aan in Spanje. Er gaan geruchten rond dat González een dezer dagen op kan duiken in Venezuela, maar hij is vooralsnog niet gesignaleerd.

Een andere oppositieleider, María Corina Machado, werd uitgesloten van verkiezingsdeelname. Zij dook donderdag na maanden ondergedoken te hebben gezeten op bij een protest tegen Maduro. Ze werd aangehouden, maar enkele uren later vrijgelaten. Machado heeft aangekondigd vrijdagavond (Nederlandse tijd) een toespraak te geven.