Bedrijven en investeerders vrezen verwatering Brussels klimaatbeleid

De dereguleringsgeest dwaalt door Brussel. Zwaarbevochten klimaatbeleid moet hervormd, veelal nog voordat het officieel van kracht is gegaan. Critici zijn bang dat de Green Deal en het duurzame ‘Fit for 55’-pakket, de groeistrategie die Europa schoner en gezonder moest maken, daarbij de das worden omgedaan. Leiden administratieve versimpelingen, hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie omdat deze de Europese concurrentiepositie zou moeten versterken, tot uitholling van duurzaam beleid?

Neem de Europese CO2-grensbelasting, die werd bezongen om het creëeren van een ‘gelijk speelveld’. Het idee van deze Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM): dezelfde belasting op energie-intensieve producten afkomstig uit de unie én daarbuiten. Denk aan ‘vieze producten’ als staal, aluminium, cement, kunstmest en waterstof, waarbij tijdens het maakproces veel CO2 wordt uitgestoten.


Lees ook

De EU gooit het roer om: minder klimaat, meer Trump

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, tijdens de World Economic Forum in Davos.

Al vanaf oktober 2023 heeft iedereen die goederen die onder CBAM vallen naar de EU importeert ter waarde van meer dan 150 euro per zending, een rapportageplicht. Komend jaar zou aan de gerapporteerde uitstoot een prijskaartje komen te hangen. Importeren uit landen als China of India zou daardoor fors duurder worden. CBAM zou symbool moeten staan voor het Europese milieubeleid, een impuls moeten geven aan verduurzaming van de industrie, én de interne handel in de EU moeten bevorderen.

Maar het Europese ‘beste jongetje van de klimaatklas’-beleid zorgt voor veel administratieve rompslomp, betogen critici en rapporteurs. Ze is bovendien een ‘potentiële splijtzwam’, met risico op handelsconflicten en verslechterde internationale relaties. „Deze maatregel kan worden gezien als een poging van de EU om van twee walletjes te eten en tegelijkertijd handelsbeperkingen op te leggen”, schreef de Times of India vorige week over CBAM.

Geopolitiek machtsspel

Een vinger op de zere plek. De EU wil haar banden met grootmachten als India en China juist aanhalen, als strategische zet in het geopolitieke machtsspel met een steeds sterkere protectionistische koers van Noord-Amerika. Maar, zo zei de Nederlandse Eurocommissaris Wopke Hoekstra (Klimaat en schone groei) deze week tegen de Britse zakenkrant Financial Times, een draai makend in de Europese verordening: „Alleen de allergrootste bedrijven zullen worden belast, 80 procent van de bedrijven zullen worden uitgezonderd”. Dat stemt niet alleen India milder, ook de bedrijfslobby’s van het midden en kleinbedrijf, die naar eigen zeggen buitenproportioneel gebukt gingen onder de administratieve last, halen opgelucht adem.

Tijdens een parlementaire vergadering in de subcommissie belastingzaken afgelopen donderdag, noemde Hoekstra belastingen desondanks een „effectief en krachtig instrument” om vooruitgang te boeken bij het behalen van klimaatdoelstellingen. Hij beoogt fossiele brandstoffen zwaarder te belasten dan hernieuwbare energiebronnen, via de Energy Taxation Directive. „We moeten ambitieuzer zijn in de luchtvaart- en maritieme sector”, aldus Hoekstra.

De Nederlandse Eurocommissaris Wopke Hoekstra (Klimaat en schone groei) wil fossiele brandstoffen zwaarder belasten dan hernieuwbare energiebronnen.
Foto Olivier Hoslet/EPA

Ook hier lijkt de nieuwe Europese Commissie zich voortaan vooral op grote bedrijven te willen richten. Mohammed Chahim, Europarlementariër voor GroenLinks-PvdA en vice-voorzitter van de S&D, de Europese fractie van sociaaldemocratische partijen, volgt de versimpelingslogica van CBAM. „Zo’n 15 procent van de bedrijven is verantwoordelijk voor meer dan 95 procent van de uitstoot in producten. Dat betekent dat zo’n 85 procent van de administratieve last zo’n 5 procent van de uitstoot beslaat.”

Volgens Chahim, rapporteur CBAM in het Europarlement, moet er een systeem worden ingevoerd met de juiste focus. „De wet is niet bedoeld voor een timmerman die een doosje spijkers koopt.” De ondergrens van 150 euro gaat volgens rapporteur Chahim hoe dan ook op de schop, al is nog niet precies duidelijk wat de ondergrens (vermoedelijk gemeten in CO2-uitstoot) dan gaat zijn.

Te ‘woke’

Critici zijn ook bang voor een verdunningseffect. „De EU verandert onder druk van bedrijven en landen haar regels. Het hek is daarmee van de dam”, zegt Harro van Asselt, hoogleraar klimaatrecht bij de universiteit van Cambridge. Hij wijst op geruchten uit het Brusselse circuit dat als andere verduurzamingswetten worden samengevoegd in een zogeheten omnibuswet, deze waarschijnlijk tegelijk worden verwaterd.

Het gaat daarbij om de ‘anti-wegkijkwet’ Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) – waarbij bedrijven verplicht zijn grondig onderzoek te doen naar misstanden bij hun toeleveranciers – en de CSRD, een wet waardoor bedrijven uitgebreid in hun jaarverslagen moeten uitleggen hoe vervuilend ze zijn en wat hun impact is op mens en milieu. Grote bedrijven moeten daarbij een klimaattransitieplan aanleveren. Regels die de Amerikaanse president Donald Trump, die een terugtrekkende beweging van klimaatbeleid maakt, te ‘woke’ vindt. „De Commissie neemt een risico als deze regels te veel worden uitgehold, met negatieve gevolgen voor het milieu”, aldus Van Asselt.


Lees ook

De EU ziet in groen een competitief wapen nu Trump fossiel verkiest

Windmolens in de buurt van Frankfurt, Duitsland.

Vanuit de christen-democratische Europese Volkspartij gaan geluiden op om de duurzaamheidswetgeving met twee jaar op te schorten. Europarlementariër Chahim is bezorgd dat er op de pauzeknop wordt gedrukt. „Aanpassingen zorgen voor onzekerheid vanuit de wetgever: het is vreemd om tegen bedrijven, die zich al jaren voorbereiden om te voldoen aan onze wetgeving, te zeggen: ‘Sorry, het gaat toch niet door’. Daarnaast dreigen we onze klimaatdoelen te missen en daarmee ons niet aan de klimaatwet te houden.”

Rechtse wind

Ook investeerders kijken met argusogen naar Brussel. Dat bleek onder meer uit een recente oproep van Europese investeerders – gezamenlijk goed voor een beheerd vermogen van 6,6 triljoen euro – aan de Commissie om de „integriteit en ambitie van het duurzame kader van de EU te behouden”. De ondertekenaars, waartoe ook de Nederlandse verzekeraar Achmea en Triodos Bank behoren, zien ‘gevaar’ in een herziening van de duurzaamheidswetten, die ze cruciaal achten voor economische groei op de lange termijn.

Maar onder commissie-Von der Leyen II lijkt de wind steeds rechtser op te steken. Ook het Europees Parlement is ‘verrechtst’. De omnibuswet is de „allereerste testcase” voor Brussel, aldus Europarlementariër Chahim. Het is volgens hem vooral de vraag hoe de christendemocraten zich verhouden tot de wetten waar ze in de vorige termijn hun handtekening onder hebben gezet.

In andere woorden: kiezen ze het centrumrechtse pad van het compromis, of wordt het een ruk naar rechts, optrekkend met radicaalrechts? „Ze kunnen zonder ons een meerderheid creëren, maar een frisse meerderheid is dat allerminst”, besluit Chahim.

De Omnibusplannen moeten op 26 februari worden gepresenteerd, al wordt er in de Brusselse kring rekening gehouden met enig uitstel.