BBC: meer dan 70.000 Russische militairen omgekomen in oorlog, vrijwilligers grootste groep

Meer dan 70.000 Russische militairen zijn sinds februari 2022 om het leven gekomen in Oekraïne. Dat schrijft de BBC vrijdag op basis van een uitgebreid onderzoek in samenwerking het onafhankelijke Russische medium Mediazona. Waar voorheen ex-gedetineerden de grootste groep om het leven gekomen militairen besloeg, zijn dat tegenwoordig zogenoemde vrijwilligers: het gaat volgens het onderzoek om 13.781 doden, 20 procent van het totaalaantal.

Deze mensen melden zich vrijwillig aan voor het leger. Ze komen vaak uit kleine steden of dorpen diep in Rusland, waar weinig werk te vinden is. Omdat de salarissen in het Russische leger tot zeven keer hoger kunnen zijn, komen veel mannen in de verleiding om zich bij de krijgsmacht aan te sluiten.

Niet alle vrijwilligers zouden op voorhand weten waar ze precies voor tekenen. Een aantal van hen zou niet begrijpen dat ze het leger niet zomaar kunnen verlaten. Tevergeefs hebben meerdere vrijwilligers Russische media opgezocht om dit aan te kaarten. Ook zou een aantal ‘vrijwilligers’ tegen lokale media en mensenrechtenactivisten hebben gezegd dat ze zich onder dwang van Russische autoriteiten hebben aangemeld.

Voor hun onderzoek verzamelden de BBC en Mediazona de namen van omgekomen militairen. Dagelijks plaatsen nabestaanden in Rusland overlijdensberichten van omgekomen militairen of foto’s van begrafenissen op sociale media. Ook verschijnen talloze overlijdensberichten in lokale media. Grafstenen op begraafplaatsen golden in het onderzoek regelmatig als verificatie.

Het precieze aantal omgekomen militairen waarop de BBC en Mediazona uitkwamen is 70.112 . Waarschijnlijk is het daadwerkelijke dodental hoger, aangezien lang niet alle families de namen van hun omgekomen zoon, vader of broer openbaar maken. Daarnaast konden lang niet alle omgekomen militairen in de door Rusland bezette regio’s Donetsk en Loehansk worden geverifieerd.


Liveblog
Oorlog in Oekraïne


BBC: meer dan 70.000 Russische militairen omgekomen in oorlog, vrijwilligers grootste groep