BBB wil in de Eerste Kamer unaniem tegen de spreidingswet stemmen

De BBB-fractie in de Eerste Kamer keert zich unaniem tegen de spreidingswet. Dat bevestigt fractievoorzitter Ilona Lagas, naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

Het BBB-standpunt maakt voor de doorgang van de veelbesproken wet niet meer uit. Begin deze week maakte de VVD-senaatfractie bekend dat ze komende dinsdag wél unaniem voor de wet zal stemmen. De spreidingswet moet ‘eerlijkere’ verdeling van asielzoekers over het hele land regelen. Lang was onduidelijk of de wet het in de Eerste Kamer zou halen. Uitgesproken voorstanders bleven steken op 36 zetels, een meerderheid in de senaat vereist 38 zetels. Een sleutelrol leek weggelegd voor de eenmansfracties van 50Plus en Onafhankelijke Politiek Nederland.

Ook waren er sinds vorige maand signalen dat sommige BBB-senatoren overwegen vóór de wet te stemmen. De BBB is met zestien zetels de grootste fractie in de senaat. In de Tweede Kamer heeft de partij tégen de wet gestemd. Partijleider Caroline van der Plas is uitgesproken tegenstander van de wet, omdat ze vindt dat eerst maatregelen moeten worden bedacht en ingevoerd om de instroom van asielzoekers en vluchtelingen aanzienlijk te beperken. Pas dan wil ze zich inspannen voor betere spreiding van asielzoekers.


Lees ook
Schippers stuurt VVD-leden brief over steun spreidingswet in poging onrust te sussen

VVD-senator Edith Schippers schudt de hand van demissionair staatssecretaris en partijgenoot Eric van de Burg (Justitie en Veiligheid) na het debat over de spreidingswet.

‘Ethische en morele gronden’

Dit standpunt deelt Van der Plas met VVD en NSC, partijen met wie ze al enkele weken onderhandelt over een mogelijk kabinet. De PVV wil helemaal geen asielzoekers toelaten. Tegelijkertijd vindt BBB dat plattelandsgemeenten, met name in het oosten en noorden van het land, worden opgezadeld met een onevenredig aantal asielzoekers. Steden in met name de Randstad zouden hun verantwoordelijkheid ontlopen, zo klinkt het binnen de partij. Dat moet eens stoppen. Met dit argument zaten enkele senatoren van de partij in hun maag, omdat ze de afgelopen maanden met eigen ogen hadden gezien hoe nijpend de opvangcrisis in Ter Apel en Budel is.

Begin december verklaarde Ilona Lagas dat haar partij „niet zo’n zware fractiediscipline” heeft en dat de zestien BBB-senatoren met elkaar hebben afgesproken dat individuele senatoren van de partijlijn mogen afwijken als daar „ethische en morele gronden” voor zijn. Maar de fractie moet zich ook verhouden tot de formatiebesprekingen, waar Van der Plas met zeven zetels de kleinste partij vertegenwoordigt. Haar belangrijkste troef is de grote fractie in de Eerste Kamer. Maar een fractie die tegen de partijlijn stemt, werkt juist verzwakkend en niet als een troef.

Maandag maakte de tienkoppige VVD-fractie onverwacht bekend voor de wet te zullen stemmen. Mogelijk heeft dit de politieke druk bij twijfelende BBB’ers weggenomen, waardoor het makkelijker is geworden om zich achter Van der Plas te scharen.


Lees ook
Krijgt elke gemeente nu een asielzoekerscentrum?

<strong>In de crisisopvang voor asielzoekers in een Gronings studentencomplex</strong> wordt de laatste hand gelegd aan de inrichting. De opvang moet tijdelijk onderdak bieden aan tachtig tot honderd asielzoekers. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/bbb-wil-in-de-eerste-kamer-unaniem-tegen-de-spreidingswet-stemmen-1.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=