N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
FVD-programma Even leek het erop dat Baudet zou opstappen als partijleider van FVD. Het bleek een manier om de media terug te pakken.
Opschudding veroorzaken is Thierry Baudet niet verleerd. Na een vol bombarie aangekondigde campagneaftrap gonst het van de geruchten dat de lijsttrekker van Forum voor Democratie het voor gezien zal houden in Den Haag, geruchten die hij zelf niet wegneemt door aan te kondigen dat „een nieuwe fase” voor FVD aanbreekt. Maar Baudet blijft. De vernieuwing? Een QR-code.
Nu is dat gezien de standpunten van FVD in coronatijd – de partij keerde zich tegen het gebruik van QR-codes om cafés en sportkantines in te mogen – in zekere zin vernieuwend. Inmiddels heeft FVD de QR-code omarmd, zo blijkt: die moet alle toegestroomde FVD’ers en partijsympathisanten toegang geven tot een app, waarmee ze filmpjes kunnen verspreiden en donaties ophalen. Wie donateurs werft, mag als lokkertje zelf meedelen in het opgehaalde bedrag.
Dat een aantal media na deze anticlimax snel afdruipt, laat volgens Baudet zien waar het in zijn ogen misgaat: de partij krijgt veel te weinig aandacht. Zo bezien lijkt de verwarring over Baudets lijsttrekkerschap ook een manier om de media terug te pakken. „We wilden ze alle ruimte geven om zich voor lul te zetten”, zegt de man die ondanks alles opnieuw als lijsttrekker de verkiezingen voor Forum ingaat. „Ze zochten naar ophef, precies datgene waar ze ons altijd van betichten.”
Lees ook: Thierry Baudet maakt zijn partij tot paria
Steeds radicaler
Het is tekenend voor de worsteling waarmee FVD aan de campagne begint. De hoogtijdagen van 2019, toen Forum onder Baudets leiding de grootste werd bij de Provinciale Statenverkiezingen, liggen ver in het verleden. Tegenwoordig is FVD een van de vele partijen op de radicale rechterflank, mede als gevolg van afsplitsers die ooit bij de partij begonnen en zich later daar van afscheurden.
Toen, in 2019, ontbrak het Baudet en FVD niet aan aandacht. Maar sinds Baudet, en het deel van de partij dat hem trouw bleef, in coronatijd steeds radicalere standpunten innam, weet FVD vooral nog het nieuws te halen als de Tweede Kamerleden van de partij over de schreef gaan. Ze braken de coronaregels, zoeken de grenzen op van de gedragsregels van de Kamer – en gaan er soms overheen.
Ophef is voor Baudet altijd een essentieel ingrediënt geweest in zijn wijze van politiek bedrijven. Door de grenzen van het acceptabele in het debat bewust te overschrijden, zou de ruimte voor debat langzaam maar zeker opschuiven. „FVD zal ophef zijn – of zal niet zijn”, schreef Baudet ooit.
Toch lijkt die bewuste zoektocht naar ophef zich tegen de partij te keren. Dat krijgt nu ook juridische gevolgen. Deze week werd bekend dat Gideon van Meijeren door het OM vervolgd wordt voor opruiing. Van Meijeren suggereerde volgens het OM in 2022 twee keer dat geweld tegen de overheid door burgers toegestaan of zelfs noodzakelijk zou zijn.
Trajectcontroles afgeschaft
De uitspraken van Van Meijeren leidden vorig jaar al tot flinke discussie – ook binnen de partij. „Shit jongens, zijn we niet ons doel aan het voorbij schieten?”, vroeg Thierry Baudet zich in NRC af. Als het op de rechtsstaat aankomt, klinkt FVD sindsdien meer gematigd.
Toch is het nieuwe verkiezingsprogramma, dat ook bij de campagneaftrap werd gepresenteerd, allerminst gematigd. Forum maakt een einde aan het klimaatbeleid en het stikstofbeleid, pleit voor terugtrekking uit de Europese Unie en de euro en wil politiek asiel bieden aan klokkenluiders Julien Assange en Edward Snowden. Asielmigratie wordt nagenoeg onmogelijk gemaakt. Gemaakte excuses voor kolonialisme en slavernij worden ingetrokken. Trajectcontroles voor automobilisten worden afgeschaft, wegenbelasting gaat omlaag.
Een opvallend element in het programma is dat Forum voor Democratie zich de laatste jaren steeds harder en conservatiever uitspreekt over genderdiversiteit en lhbti-emancipatie, onder het mom van ‘kinderen beschermen’. Dat komt bijvoorbeeld tot uiting in een voorstel voor een verbod op lhbti-campagnes door overheidsinstellingen en een voorgenomen subsidiestop voor organisaties die seksuele voorlichting op scholen geven – Forum doet dat af als „seksualiteit opdringen aan kinderen”.
De Russische invasie in Oekraïne wordt in het programma betiteld als „de verschrikkelijke NAVO-oorlog tegen Rusland op het grondgebied van Oekraïne”. FVD wil vredesbesprekingen starten, met een gidsrol voor Nederland, en wil bovendien praten over een vertrek uit de NAVO.