Een persoon heeft bijna vier jaar lang zonder de juiste diploma’s als basisarts voor kinderen gewerkt op GGD-locaties in Roosendaal, Rucphen en Moerdijk. Dat meldt GGD West-Brabant, waar de betreffende persoon in dienst was, donderdag. De GGD wil om privacyredenen niet kwijt of het om een man of een vrouw gaat. De nep-arts werkte met kinderen van vier tot en met achttien jaar, en is per direct ontslagen.
De persoon zou met zo’n 1.900 kinderen hebben gewerkt. Vanuit zijn of haar functie als basisarts moest diegene de groei en ontwikkeling van kinderen beoordelen en vaccinaties en gezondheidsadviezen hebben geven. Een woordvoerder van GGD West-Brabant zegt tegen NRC dat er tot op heden geen signalen zijn van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag door deze persoon, maar zegt daar „uiterst zorgvuldig” mee om te gaan als die signalen nog binnenkomen.
Interne meldingen
De kwestie kwam volgens de woordvoerder stapsgewijs aan het licht. Wat begon met twee interne meldingen van collega-zorgverleners die twijfelden over een aantal medische adviezen die deze ‘arts’ zou hebben gegeven, werd concreter toen een collega eerder deze week aan de bel trok omdat de arts niet in het BIG-register zou staan. Daarin staan alle officiële zorgverleners vermeld. „Dat is voor ons makkelijk te checken en bleek foute boel”, zegt een woordvoerder, „dus daar hebben we deze week gelijk op gehandeld.”
Waarom de BIG-registratie niet is gecontroleerd toen deze persoon werd aangenomen, is niet bekend. Een intern onderzoek moet binnenkort meer duidelijkheid geven over wat er fout ging in de sollicitatieprocedure.
De GGD heeft daarna teruggezocht of eerder meldingen over deze persoon zijn gemaakt. Daaruit kwam één klacht naar boven van een school die het niet eens was met een medisch advies. „Dat signaal is destijds goed opgepakt”, aldus de woordvoerder, „maar dat was toen geen reden om te twijfelen aan de kunde van deze arts.”
Niet getwijfeld aan medische kennis
Op dit moment is niet bekend of het gaat om iemand die een totale medische carrière heeft geveinsd, of dat die nog slechts een paar laatste administratieve vinkjes moest behalen, of iets daar tussenin. Dat wordt nu onderzocht. GGD West-Brabant gaat er vanuit dat deze persoon wel een medische opleiding heeft gehad, „omdat hij of zij anders eerder door de mand zou zijn gevallen”, aldus de woordvoerder. „Aan de medische kennis van deze persoon is nooit getwijfeld, maar we hebben geen zicht op officiële diploma’s. Dat is gigantisch misgegaan.”
Alle andere zorgverleners die werkzaam zijn bij GGD West-Brabant zijn gelijk gecheckt op hun registratie in het BIG-register. Dat blijkt in orde.
De ouders van alle kinderen die direct of indirect contact hebben gehad met deze arts zijn op de hoogte gesteld en de GGD heeft sinds donderdagmiddag een speciaal meldpunt voor deze zaak opgetuigd. Volgens de woordvoerder hebben er al een aantal boze en verontwaardigde ouders gebeld. „Daar hebben we natuurlijk begrip voor. Deze kwestie raakt ons in het hart van alles waar we voor staan: goede en veilige zorg leveren.”