Bas von Benda-Beckmann wint Libris Geschiedenis Prijs met boek over nazi-verleden van zijn familie

De Libris Geschiedenis Prijs is dit jaar toegekend aan historicus Bas von Benda-Beckmann voor zijn boek Het kleedje voor Hitler. Dat heeft juryvoorzitter Gerdi Verbeet zondag bekendgemaakt in het VPRO-radioprogramma OVT.

De jury noemt het boek ‘een pageturner waarin de auteur gebruikmaakt van een grote rijkdom aan verrassende bronnen. Een boek dat laat zien dat de geschiedenis niet zwart-wit is en op meeslepende wijze een persoonlijke en grote geschiedenis met elkaar verweeft.’

Bas von Benda-Beckmann, kind van een Duitse vader en een Nederlandse moeder, beschrijft in Het kleedje voor Hitler in 672 pagina’s de geschiedenis van zijn eigen familie, die nauwe banden had met belangrijke nazi’s. Een tante van zijn vader was getrouwd met Alfred Jodl, een van de trouwste generaals van Adolf Hitler. Een andere tante was verliefd op een half-Joodse arts.

„Het knappe aan het boek is dat de schrijver niet alleen het verhaal van zijn bijzondere familie vertelt, maar ook steeds vragen stelt die dat verhaal overstijgen”, schreef de recensent van NRC, die het boek vijf ballen gaf. Zo vraagt Von Benda-Beckmann zich hardop af hoe hij zich zelf moet verhouden tot het nazi-verleden van zijn familie, bijvoorbeeld wanneer er commotie is rond het graf van zijn ‘tante Luise’ en haar echtgenoot Alfred Jodl.

Tegen NRC zei Von Benda-Beckmann daar eerder over: „Als historicus moet je altijd nadenken hoe je je verhoudt tot een onderwerp. Ik zag van tevoren: dit gaat alleen werken als ik daar op reflecteer, als ik transparant ben naar de lezer maar ook naar mezelf. Als je mensen persoonlijk kent, speelt dat altijd een rol bij hoe je ze waarneemt en interpreteert. Daar moet je iets mee.”

Bas von Benda-Beckmann (1976) schreef eerder onder meer Het Oranjehotel. Een Duitse gevangenis in Scheveningen, dat in 2020 de longlist van de Libris Geschiedenis Prijs haalde, en De Velser affaire. Een omstreden oorlogsgeschiedenis, dat in 2014 op de shortlist van de prijs stond.

Aan de prijs voor het beste historische boek is een bedrag van 20.000 euro verbonden. Andere genomineerden waren: Een adres. De geschiedenis van de Joodse onderduik van Michal Citroen, De bolle Gogh. Biografie van Jaap Cohen, De droom van Den Haag. De Haagse vredesconferenties en het ontstaan van een nieuwe wereldorde van Benjamin Duerr en De ontdekking van Insulinde. Op reis in Nederlands-Indië in de negentiende eeuw van Rick Honings.

De Libris Geschiedenis Prijs voor het beste geschiedenisboek werd dit jaar voor de achttiende keer uitgereikt. De prijs is een initiatief van Libris, het Rijksmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum, de VPRO, Historisch Nieuwsblad en Trouw. Dit jaar dongen er 353 inzendingen van 43 uitgevers mee naar de prijs.