Bas Eickhout (GroenLinks) opnieuw aanvoerder van Europese Groenen bij verkiezingen

De Nederlandse Europarlementariër voor GroenLinks Bas Eickhout gaat samen met de Duitse Terry Reintke de Europese Groenen aanvoeren tijdens de aankomende EU-verkiezingen. Zaterdag kozen groene partijleden Eickhout en Reintke tijdens een partijcongres in Lyon als zogeheten ‘Spitzenkandidaten’.

Die positie is te zien als een soort officieuze EU-brede lijsttrekker die tevens kandidaat is bij de verdeling van de Europese topposities na de verkiezingen. De Groenen schuiven traditioneel een duo naar voren, dat als boegbeeld geldt voor het groene verkiezingsprogramma. Maar omdat kiezers voor de Europese verkiezingen nationaal stemmen, zullen alleen Nederlanders daadwerkelijk op Eickhout kunnen stemmen.

Het is voor de tweede opeenvolgende keer dat Eickhout een van de groene topkandidaten is, nadat hij in 2019 samen met de Duitse Ska Keller aanvoerder was. In een reactie stelt Eickhout „heel vereerd” te zijn en te willen „laten zien dat wij het tegengif zijn voor extreem-rechts en laten zien dat een groen, sociaal en inclusief Europa mogelijk is”. De verkiezingen voor het Europees Parlement vinden plaats van 6 tot en met 9 juni, in Nederland op donderdag 6 juni.

Al 15 jaar in het Europarlement

Onlangs werd Eickhout ook al verkozen tot lijsttrekker van de gezamenlijke lijst GroenLinks-PvdA. Het is voor het eerst dat de twee linkse partijen bij Europese verkiezingen met één lijst meedoen. Na de verkiezingen zijn de PvdA en GroenLinks niettemin van plan weer bij hun twee verschillende Europese families, respectievelijk de sociaal-democraten en de Groenen, in de fractie plaats te nemen.

Eickhout zit sinds 2009 in het Europarlement, waarmee hij een van de langstzittende Nederlandse leden is. De afgelopen jaren groeide hij uit tot een invloedrijke speler in het Europese klimaat- en milieudossier. Namens de Groenen overzag hij de onderhandelingen van alle wetgeving uit de zogeheten ‘Green Deal’, het plan waarmee de EU klimaatneutraal wil worden.

De Groenen zijn de tweede Europese partij die een Spitzenkandidaat aanwijzen, nadat vorige maand al duidelijk werd dat de Luxemburger Nicolas Schmit aanvoerder wordt voor de sociaal-democraten. In Brussel wordt verwacht dat huidig Commissievoorzitter Ursula von der Leyen over iets meer dan twee weken bekend maakt nog een termijn door te willen, waarna zij Spitzenkandidaat voor de christen-democraten zal worden.