Bouwbedrijf BAM heeft in 2023 minder woningen verkocht dan een jaar eerder. Het grootste bouwbedrijf van Nederland verkocht 1.670 woningen, en dat zijn er 443 minder dan in 2022. BAM zegt in een toelichting op de jaarcijfers last te hebben van „uitdagende marktomstandigheden” zoals de gestegen rente en nog altijd hoge kosten voor bouwmaterialen. Ook het gedaalde consumentenvertrouwen speelde mee, hoewel de huizenprijzen in 2023 uiteindelijk toch weer stegen.
Dat de woningverkopen in Nederland zouden dalen was al voorzien; BAM sprak bij de handelsupdate in het derde kwartaal van afgelopen jaar nog het doel uit om over het hele jaar rond de 1.500 verkochte woningen uit te komen. Het Amsterdamse Bajeskwartier is een van de voornaamste woningbouwprojecten van BAM, dat met projectontwikkelaar AM verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en de verkoop. Het verkocht er vorig jaar 134 woningen.
Hoewel de woningbouw fors moet versnellen om in 2030 het streefgetal van 981.000 nieuwe woningen te halen, stagneert de nieuwbouw juist. Nederlandse woningbouwers en projectontwikkelaars hebben veel last van het teruglopende aantal bouwvergunningen. Vorig jaar werden er slechts 55.000 nieuwbouwvergunningen afgegeven, het laagste aantal in de afgelopen tien jaar, zo berichtte het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdagochtend. In de vergunningverlening speelt onder meer stikstofruimte een rol. Bouwbedrijven hebben een vergunning nodig om stikstof te mogen uitstoten. Ook is er in veel gevallen nog geen grond beschikbaar waarop gebouwd kan worden.
Ondanks de dalende woningverkopen kijkt BAM-topman Ruud Joosten tevreden terug op het afgelopen jaar. Dankzij goede prestaties in onder meer de aanleg van glasvezelnetwerken, stroomnetten en de bouw van bedrijfsgebouwen kon BAM over 2023 een brutowinst boeken van 304 miljoen euro (EBITDA). Daarmee verbetert het zijn resultaat van 2022 licht, toen de brutowinst alleen hoger uitviel door de verkoop van het Duitse ingenieursbureau Wayss & Freytag. De omzet van alle bedrijfsonderdelen in Nederland, België, Duitsland, het VK en Ierland samen nam licht af tot 6,3 miljard euro. Dat komt eveneens door het afstoten van het dochterbedrijf Wayss & Freytag. Voor de aandeelhouders is een leuk extraatje bedacht: BAM wil het dividend verhogen van 15 naar 20 cent per aandeel. Ook wil BAM voor 30 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen.
Lees ook
Topman BAM: ‘De ‘dieselklanten’, daar willen wij in de toekomst niet meer voor werken’
Rapportage CO2-uitstoot
Naast alle verplichte financiële informatie publiceerde BAM voor het eerst ook de eigen CO2-uitstoot als een van de kerngetallen in de jaarcijfers. Het bouwbedrijf meldt dat de CO2-intensiteit, het aantal ton CO2 per miljoen euro omzet, vorig jaar is teruggebracht tot 10,9 ton – dat is een vermindering van 56 procent ten opzichte van 2015. Het gaat om scope 1 en 2, dus de uitstoot van bouwmaterieel van de bouwer en het verbruik van elders opgewekte energie. BAM zet in op elektrificatie van de bouwplaats. Zo wil het groot bouwmaterieel met dieselmotoren ombouwen tot elektrisch.
Vanaf volgend jaar zijn beursgenoteerde bedrijven verplicht om informatie over onder meer CO2-uitstoot te rapporteren, maar BAM is hier nu al mee begonnen – een toezegging van topman Joosten tijdens de aandeelhoudersvergadering vorig jaar. Dit ook in reactie op Milieudefensie, dat BAM aanschreef als een van de grotere vervuilers met een beursnotering.
De afgelopen jaren zette BAM flink in op het verminderen van risico’s door zeer grote en risicovolle projecten af te stoten. Voor de komende jaren wil het bedrijf voortbouwen op die strategie. BAM ziet op de middellange termijn kansen in de verduurzamingsopgave in de bouw. Het bouwbedrijf wil zich toeleggen op de bouw van betaalbare en duurzame woningen, onderhoud van infrastructuur en duurzame energie.
Lees ook
De Van Brienenoordbrug wordt voorlopig niet gerenoveerd. Grote projecten als deze durft bijna geen bedrijf meer op te pakken