Bagatelliseert JD Vance het belang van het Suezkanaal voor de VS?

Waarom zouden de Verenigde Staten de doorgang door het Suezkanaal moeten beveiligen? Dat lijkt de Amerikaanse vice-president JD Vance te suggereren in de uitgelekte chats over de Amerikaanse aanvallen op de Houthi’s in Jemen. Waarom moeten de VS dat doen terwijl vooral Europa profiteert van de veilige handelsroute met Azië?

„3 procent van de Amerikaanse handel gaat door het Suezkanaal”, stelde het account met de naam JD Vance volgens het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic. „Tegenover 40 procent van de Europese handel. Er is een reëel risico dat het publiek dit niet begrijpt”, zei Vance over de vraag waarom de VS militair ingrijpt in de situatie in Jemen.

De VS hervatten anderhalve week geleden hun aanvallen op de Houthi’s. Sindsdien peinst de internationale scheepvaart er niet over om schepen te laten varen door de Rode Zee en het Suezkanaal, terwijl juist voorzichtig werd gedacht aan het hervatten van de snelle route via het kanaal. Omvaren via Kaap de Goede Hoop kost tien dagen extra, plus veel brandstof en dito uitstoot.

Sinds de Houthi’s – uit solidariteit met de inwoners van de Gazastrook – in november 2023 hun aanvallen op westerse schepen in de Rode Zee begonnen, nam het gebruik van het Suezkanaal met minstens 75 procent af.

Bagatelliseerde Vance het belang van het Suezkanaal voor de internationale handel van de VS in de groepschat? Is het 193 kilometer lange kanaal tussen de Middellandse Zee en de Rode Zee inderdaad slechts van marginale betekenis voor de VS?

De claim die The Atlantic toeschrijft aan JD Vance lijkt aan de lage kant. Algemeen wordt geschat dat ongeveer 12 tot 15 procent van de wereldhandel het Suezkanaal passeert; 30 procent van het wereldwijde containerverkeer gaat door het kanaal, vijftig tot zestig schepen per dag (voordat de Houthi’s hun aanvallen op schepen gerelateerd aan Israël begonnen). Voor de VS ligt het percentage van de handel door het kanaal weliswaar iets lager, maar nog altijd op pakweg 8 tot 10 procent.

Hoewel Vance niet uitlegt hoe hij die 3 procent precies bedoelde – aantallen schepen, volume van getransporteerde goederen, totale waarde van de lading – zou hij het hebben gehad over de totale internationale handel van de VS in volume. Niet alleen de maritieme handel, maar ook het transport over land (naar Mexico en Canada) en door de lucht.

Grote strategische waarde

Maar welk bedrag of percentage je ook hangt aan de Amerikaanse handel door het Suezkanaal, de route blijft van grote strategische waarde voor de VS, zeggen deskundigen.

In de eerste plaats geldt dat voor de Amerikaanse export van vloeibaar aardgas (liquefied natural gas, lng) naar Azië. De VS hebben hun lng-exportcapaciteit de afgelopen jaren aanzienlijk uitgebreid – het is nu een van ’s werelds grootste producenten – en veel lng gaat naar Azië, deels via het Suezkanaal (en naar Europa).

In de VS bevinden de meeste gasterminals zich niet aan de westkust. De grootste is Sabine Pass bij Houston. Die locatie maakt de Suezroute heel relevant – zeker naar India. Na China is dat de grootste importeur van vloeibaar gas uit de VS. In 2024 voerde India 7,25 miljard kubieke meter lng in uit de VS, een record.

Verder is het Suezkanaal ook van grote strategische waarde als alternatieve route voor het Panamakanaal. In 2023 en 2024 verlegden Amerikaanse rederijen hun routes (noodgedwongen) van Panama naar Suez. Door aanhoudende droogte in Panama en een dalend waterpeil in het kanaal moesten de Panamese autoriteiten de capaciteit van het kanaal beperken. Dat betekende: minder schepen met minder diepgang en dus minder lading. Dit jaar staat het water in het Panamakanaal hoog genoeg voor zwaarder geladen schepen, maar dat kan in de toekomst weer veranderen en dan is een alternatieve route via het Suezkanaal een optie.

Vanwege de beperkingen van het Panamakanaal – en de problemen in de Rode Zee – hebben Amerikaanse vervoerders van onder meer erts en graan hun routes verlegd. Zij mijden de zeehavens aan de oostkust van de VS (ook na de stakingen aldaar van oktober vorig jaar) en vervoeren hun producten eerst over land naar de westkust. Met name vanuit de twee zeehavens bij Los Angeles gaat hun lading nu over de Grote Oceaan naar Azië.

Dat zet weer extra druk op het binnenlands transport in de VS (trucks, treinen) en op de havens van Los Angeles. Stakingen in LA of Long Beach, die in het verleden regelmatig plaatsvonden, zouden de maritieme handel voor de VS ernstig verstoren.

Dat alles maakt een veilig Suezkanaal niet alleen van groot belang voor de wereldhandel tussen oost en west en voor de energiezekerheid in Europa (lng), maar zeker ook voor de Verenigde Staten.