‘Baby Reindeer’ is een briljante en belangrijke serie (●●●●●)

Het klinkt als het begin van een slechte grap. Komt een vrouw een kroeg binnen, bestelt wat te drinken maar kan het niet betalen. De jongen achter de bar vindt het zielig en doet niet moeilijk. Het is van het huis, zegt hij. Vervolgens stalkt ze hem zes maanden lang. Overal, altijd, fysiek en mentaal. Een obsessie loopt uit de hand.

Het duurde niet lang voor de Britse Netflix-serie Baby Reindeer een hit was. Binnen een paar dagen na de release op 11 april keken er miljoenen mensen en schoot de serie ook in Nederland naar de eerste plek in de top 10 met best bekeken titels van de streamingdienst. De reeks is gebaseerd op de ervaringen en twee theatershows van Schotse acteur, komiek en schrijver Richard Gadd, die zelf de hoofdrol speelt.

Is die hype terecht? Ja. Baby Reindeer is een briljant, fascinerend, huiveringwekkend verhaal over alle trigger warnings van onze tijd. Victim blaming, manipulatie, date rape, grooming: alles komt gecomprimeerd voorbij. Zonder dat het ongeloofwaardig wordt. Beklemmend is het wel, elke minuut. Zeker aflevering vier.

Gadd zei tegen de Amerikaanse Today Show dat stalking in films en op televisie vaak wordt voorgesteld als iets dat sexy is, mysterieus. De normale persoon met een randje. Denk aan Cape Fear, Fatal Attraction of Single White Female. „Maar”, zo vertelt hij: „Iemand die stalkt is geestesziek. Ik wilde de diepere lagen laten zien die ik anders nooit op televisie zie. Het is het verhaal over een stalker, maar dan op z’n kop.” Uit cijfers van het CBS (2020) blijkt dat zes procent van de mensen van zestien jaar en ouder wel eens gestalkt is door een ex-partner, het overgrote deel mannen. Slechts een klein deel van de daders wordt veroordeeld.

https://youtu.be/eafm1gB6SCM?si=i8vpl1bUvVjA-jac

Empathie als aanmoediging

Gadd speelt Donny Dunn, een worstelende (en niet heel grappige) stand-up comedian die in een pub werkt om wat geld te verdienen. Hij woont, om zijn status als loser nog wat groter te maken, bij de moeder van zijn ex. Op een dag stapt Martha (Jessica Gunning) zijn pub binnen. Ze is dik, lijkt verloren en heeft geen geld bij zich. Donny is een pleaser: hij flirt een beetje en wil haar geen pijn doen door haar af te wijzen. Maar Martha ziet de empathie als een aanmoediging en bijt zich vast in Donny. ‘Rendiertje’ is haar koosnaampje voor hem. Ze komt vanaf dat moment elke dag in de pub, ze stuurt tientallen korte mails en zit uren buiten zijn huis in een bushokje, ook als het ijskoud is.

Donny raakt ontregeld. Zijn optredens lopen in de soep, zijn relatie met de trans vrouw Teri (Nava Mau) verdiept zich niet en het lukt hem niet om het contact te verbreken met Martha – ook al weet hij dat zij slecht voor hem is. Je bent verslaafd aan de aandacht, schreeuwt Teri. Zelfs als hij eindelijk aangifte doet bij de politie – pas na zes maanden – durft hij niet eerlijk te zijn over Martha. Waarom?

Dat is het intrigerende aan Baby Reindeer: als kijker snap je niet waarom Dunn niet ingrijpt. Ook vraag je je constant af bij wie je sympathie nou werkelijk moet liggen, bij de dader of bij het slachtoffer? Lokt Dunn het ook niet een beetje zelf uit? Nee, denk je dan, het slachtoffer mag niet de schuld krijgen. De serie stelt morele vragen, in een hoog tempo, zonder effectbejag. Gaandeweg begin je te snappen dat Dunn nog iets veel groters verbergt. Iets waardoor hij niet van zichzelf kan houden, laat staan van Teri. Baby Reindeer is een belangrijke serie waar je nog lang over nadenkt – en over wil doorpraten.