Babboe mag voorlopig geen ‘onveilige’ bakfietsen meer verkopen en moet modellen terugroepen

De Nederlandse bakfietsenfabrikant Babboe moet van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voorlopig stoppen met de verkoop van zijn bakfietsen. De toezichthouder zegt „honderden meldingen” te hebben gekregen van fietsframes die braken tijdens het fietsen, meldt persbureau ANP woensdag. Babboe zou hebben nagelaten goed onderzoek te doen en ook geen actie hebben ondernomen nadat het bedrijf zulke zorgwekkende signalen ontving. Nu moet het bedrijf de meeste modellen terugroepen.

De NVWA besloot vorige week onderzoek te gaan doen naar Babboe nadat RTL Nieuws berichtte dat sommige modellen van het merk vaak problemen hebben met het frame. Vooral de Babboe City — volgens de fabrikant een „wendbare en smalle bakfiets met twee wielen die zich als een vis in het water voelt in de stad” — breekt volgens oud-medewerkers van Babboe „met grote regelmaat”, vertelden oud-medewerkers van Babboe aan RTL Nieuws. Ook de Babboe Curve, een model met drie wielen, is volgens de nieuwszender onveilig.

Babboe zei zich in een reactie op het onderzoeksverhaal van RTL „niet in het geschetste beeld te herkennen”. Het bakfietsenbedrijf stelde de afgelopen twee jaar „minder dan twintig” meldingen van een haarscheur of framebreuk te hebben gehad op „ruim 50.000” verkochte fietsen van het model Curve. Babboe erkent in 2019 tweewielers van het City-model te hebben teruggeroepen vanwege een fabricagefout in het frame. Babboe zou de NVWA hierover ook „zoals gebruikelijk” hebben ingelicht.

De NVWA neemt het Babboe nu juist kwalijk dat het bedrijf defecten niet meldde. „Daarmee hebben ze de wet overtreden”, zegt een woordvoerder van de toezichthouder tegen ANP. Babboe mag pas weer bakfietsen verkopen als die aantoonbaar veiliger zijn geworden. „Het kwalijke is dat ze grote risico’s hebben gelopen met de veiligheid, niet alleen van volwassenen maar ook van kinderen. Dit had tot zware ongevallen kunnen leiden, vooral in de grote steden.”